Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba borovnice
  • 01.07.2021. 14:10

Ovogodišnji rod borovnice slabiji, ali je zato cijena veća?!

Vrijednost borovnice na tržištu kreće se od 12 do 15 KM po jednom kilogramu i radnici po narudžbi beru za kupce, koji većinom dolaze iz inostranstva u našu zemlju.

Foto: Biljana Nenković
  • 2.553
  • 178
  • 0

Ove godine berba borovnice na području Srebrenice započela je neke dvije sedmice kasnije nego što je to bila praksa ranijih sezona. Kao razlog tome, poljoprivrednici navode malo kasnije zrenje koje je zapravo posljedica dužeg perioda kišovitog i hladnog perioda tokom proljeća

Kako navodi Srna, berači ocjenjuju da su ovogodišnji prinosi manji u odnosu na one iz 2020., ali i ranijih sezona. Takođe, primjetno je da je ove godine manje i sezonskih radnika koji su zainteresovani brati pomenuto voće u brdima zato što stariji ljudi ne mogu obavljati ovaj posao jer su tereni nepristupačni i vrletni, a oni mlađi nisu motivisani da to rade, bez obzira što je aktuelna cijena za ovu voćnu vrstu izuzetno dobra. 

Inače, vrijednost na tržištu joj se kreće od 12 do 15 KM po jednom kilogramu i radnici po narudžbi beru za kupce, koji većinom dolaze iz inostranstva u našu zemlju. 

Iako je cijena dobra, nema motivisanih berača ?!

Bez obzira što je cijena od 20 do 50 procenata veća u odnosu na onu od lani, nema zainteresovanih sezonaca koji bi čekali potencijalne kupce na gradskim pijacama dok istovremeno visoka cijena ne odgovara ni nakupcima, kojih u ovoj sezoni još uvijek nema da krenu sa otkupom te voćne vrste. 

Prilikom povratka iz berbe, radnici borovnicu nose svojim kućama ili je isporučuju naručiocima koji poručene količine odmah i isplate. Prema nekim tvrdnjama, uslijed slabijeg roda, u 2021. oni najbolji sezonci u jednom danu mogu da naberu maksimalno deset kilograma, a prethodnih godina, kada je urod bio bolji, brali su od 15 do 17 kilograma dnevno pa je i ova činjenica uticala na porast cijene pomenute voćke. 

Krenula i berba borovnice, nadležni podržavaju domaću proizvodnju kroz sufinansiranje

Kako smo nedavno pisali, u predstojećem periodu, domaći proizvođači planiraju preradu, tačnije sušenje borovnice, kao i njen izvoz na strana tržišta. U Republici Srpskoj ima oko 40 registrovanih proizvođača te voćne vrste, a uzgoj ima dobre izglede u budućnosti. Domaća borovnica dolazi dvije sedmice ranije u odnosu na onu iz ostalog diijela Evrope i imamo dovoljno prostora da je prodamo, bez straha zbog konkurencije od uvoznih.

Iako kod nekih postoji bojazan da bi je mogla zadesiti sudbina maline, pod kojom su smanjene površine, izvjesno je da će u narednih pet, šest godina ova kultura imati trend rasta i sigurnu prodaju.


Tagovi

Berba borovnice Cijena borovnice Otkup Plasman Sezonski radnici Berači Prerada borvnice Sigurna prodaja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...