Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Skladištenje voća
  • 26.12.2021. 07:30

Ovogodišnje jabuke podložnije propadanju u skladištima?

Bio je pravi izazov u 2021. proizvesti kvalitetne plodove jabuke koji će se dobro čuvati u skladištima. Kakve probleme možete očekivati i kako ih izbeći sledeće sezone?

Foto: Depositphotos/dusanpetkovic
  • 161
  • 33
  • 0

Na uskladištenim plodovima jabuke javljaju se brojne promene koje mogu da rezultiraju propadanjem. Kako bi izbegli neugodna iznenađenja, potrebno je preduzeti preventivne mere koje će sprečiti njihovu pojavu.

Vremenske prilike prošle godine u čitavoj Evropi nisu pogodovale sazrevanju kvalitetnih plodova i osnovni problem je što se ta faza zbog visokih temperatura, nedostatka vode tokom leta i naglih zahlađenja u jesen odvijala prisilno.

"Pouzdani pokazatelji kvalitetnih, zrelih jabuka, kao što su koncentracija etilena u komorama za semenje i/ili brzina proizvodnje etilena, ili pak indeks skroba, nisu davali sigurnost u tačan datum berbe", rekao dr Kristof Rutkovski, iz poljskog Nacionalnog istraživačkog instituta za Sadyogrody. Kaže kako je to kod nekih sorti dugo ukazivalo na nezrelo voće što je previše odlagalo berbu i pored toga što je obojenost ukazivala da je plod zreo.

"To je u mnogim slučajevima dovelo do berbe u prezrelom stanju. U mnogim voćnjacima je ona kasnila zbog vremenskih nepogoda i nedostatka radnika", ističe. 

U većini voćnjaka zlatni delišes je ubran prekasno i biće teško zadržati čvrstoću tokom skladištenja.

Upotreba 1-MCP

Očekuju se problemi i sa sortom šampion zbog nezadovoljavajućeg problema sa plodovima namenjenim čuvanju. Predviđa se da će se pojaviti problem rđe kao rezultat lošeg kvaliteta i nepoštovanja preporuka za tretman za ovu sortu 1-metil ciklopropenom (1-MCP).

Potencijalna skladišna stabilnost voća (uključujući osetljivost na skladišne ​​bolesti) bila je ograničena, između ostalog, zbog nepovoljnih vremenskih uslova kao što su vrućina, obilne padavine i neravnomernog rasta plodova i mikropukotina.

"Čuvanje u savremenim komorama biće pred brojnim izazovima i problemima, a to će sve biti komplikovanije u običnim skladištima u kojima će do propadanja doći brže i biće u većem obimu", upozorava Rutkovski. 

Kako je čvrstoća tokom berbe bila niska, uprkos očuvanju fiziološkog učinka (odnosno ograničavanju proizvodnje etilena), tretman 1-MCP voća nakon berbe neće smanjiti omekšavanje jabuka koje su već premekane, posebno zbog delovanja suše.

Treba delovati u voćnjaku

Veliki problem je što proizvođači, u većini slučajeva, nisu naučeni kako da preduhitre probleme kvaliteta ploda dok je na stablu i kako da deluju u voćnjaku kako bi sprečili pojavu raznih poremećaja u sazrevanju.

Jabuka je podložna metaboličkim procesima u plodu koji dovode do starenja i veoma je važno da naučimo da kontrolišemo te procese.

Reč o bolestima koje nastaju zbog nepravilnog mineralnog sastava, odnosno nepravilne ishrane stabala, neadekvatnog navodnjavanja, ožegotina od sunca, preuranjene ili kasne berbe. Često do propadanja dolazi zbog kombinacije neparazitarnih i parazitarnih oboljenja, oštećenja od insekata, nestručne manipulacije prilikom berbe, transporta i skladištenja.

Ne možemo poboljšavati kvalitet jabuka kada ih jednom uberemo. Možemo ga samo održavati prilikom čuvanja. Koliko ćemo u tome uspeti zavisi od kvaliteta plodova i uslova u skladištima.

Kada voskirati jabuke i kako izbeći greške u primeni?

U periodu skladištenja možemo delovati preventivno kako bi sprečili pojavu raznih neugodnih iznenađenja. Potrebno je redovno proveravati kakva je čvrstoća, prisustvo simptoma bolesti. Kvalitetni plodovi u savremenim komorama se mogu čuvati do 12 meseci, jer ubrani na vreme, tretirani s 1-MCP i stavljeni u uslove niskog nivoa kiseonika, mogu se skladištiti tako dugo, dok one ubrane u poodmakloj zrelosti, treba prodati što pre.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Skladištenje Komore Propadanje jabuke Problemi 1-MCP


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.