Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gornjedrinska regija
  • 02.11.2018. 11:00

Ovogodišnja cijena malina prijeti krčenju malinjaka - a već u 2020. veliki otkupljivači predviđaju duplo veće cijene

Cijena maline za pet godina spala je sa 3.80 na 1.40 KM. Nezadovoljni malinari prijete uništavanjem zasada malina. Prema nekim podacima, za otkup maline biće kritična i naredna godina, a već u 2020. veliki otkupljivači predviđaju duplo veće cijene, što je i logično jer će se broj malinjaka drastično smanjiti.

Foto: Marijana Simanić
  • 1.820
  • 85
  • 0

Da li je ugrožen od prije nekoliko godina  dobro osmišljen i prihvaćen od poljoprivrednih proizvođača projekat uzgoja maline na području opština Gornjedrinske regije?

Izuzetno niska cijena otkupa maline ove godine, prema procjenama malinara, ne može da popuni ni troškove proizvodnje, a da se o dobiti i ne govori, natjerala je mnoge da stave prst na čelo i razmišljaju o preoravanju malinjaka.

Pionir višegradskog malinarstva Vladiša Jošilović je u selu Blacama prije pet godina zasadio 6 dunuma malinom jer je cijena prvog roda bila 3.80 KM po kilogramu. Po ugledu na njega, mnogi domaćini su preorali skoro zarasle njive i posadili sadnice ovog jagodičastog voća.

Ekspanziju je malinarstvo doživjelo i u ostalim opštinama Gornjedrinske regije kao što su Rudo, Novo Goražde, Goražde, Čajniče i Foča.

I kad su malinari počeli da trljaju ruke, cijena maline opada pa je sa 3.80 pala na 3.60, pa 2.50, 1.90 i ove godine samo 1.40 za prvu klasu.

Isplatljiva cijena kilograma maline od 2.00 KM prije berbe

"Bez obzira na ovako nisku cijenu, jer se ispod 2.00 KM po kilogramu maline prije branja ne isplati ovaj posao, katastrofalan je i opštinski pravilnik o podsticajima kojim je predviđeno da na subvenciju nemaju pravo zaposelni proizvođači", naglasio je Jošilović koji dodaje da su malinari obeshrabreni i da su mnogi najavili djelimično uništavanje svojih malinjaka.

Mnogi proizvođači još uvijek nisu isplaćeni

Slična je situacija i u drugim opštinama kao u Foči gdje se pod malinom nalazi 64 hektara zemljišta.

"Proizvodnjom maline bavi se 220 proizvođača čije proizvode otkupljuju četiri hladnjače u Foči i Novom Goraždu. Nažalost, dosad nisu svima isplaćene ni akontacije od po jedne konvertibilne marke po kilogramu, a hladnjačari kažu da maksimalna cijena može biti 1.30 KM", rekao je predsjednik Udruženja malinara u Foči Čedo Gudilo.

Projekat malinarstva izgleda da je u opasnosti i u opštini Čajniče gdje se  proizvodnjom ovog zdravog voća bavi 160 poljoprivrednika.

Hladnjače otkupile rod ali nisu isplatile zaradu

"Opštinska hladnjača otkupila je 110 tona maline, ali još ni sav avans nije isplaćen što je iritiralo proizvođače koji ozbiljno razmišljaju da dogodine smanje proizvodnju", rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Veso Dačević iz Čajinča.

Punih 18 godina na području opštine Rudo postoje savremeni malinjaci sa kojih je ove godine Poljoprivredna zadruga "Uvac" ubrala 280 tona ploda.

"Oko 400 proizvođača je veoma nezadovoljno jer nismo uspjeli, zbog nikakve potražnje na tržištu, da isplatimo ni svu akontaciju, a kamo li dogovorenu cijenu od 1.50 KM", kaže direktor Zadruge Nenad Ljubojević.

O nezainteresovanosti za projekat malinarstva govori podatak da niko od Zadruge nije zatražio sadnice malina iz rasadnika u kome je odgajeno više od 200 hiljada komada.

Od Zadruge niko nije zatražio sadnice malina iz rasadnika

Đerićeva hladnjača u Višegradu ispoštovala malinare

Jedini donekle pozitivan primjer je hladnjača "Aleks" u Višegradu čiji je vlasnik isplatio proizvođačima konačnu cijenu od 1.40 KM po kilogramu.

"To je maksimalna cijena jer je potražnja na tržištu ovog proizvoda veoma mala, a za isplatu smo koristili vlastita sredstva, kako bi smo, na neki način sačuvali malinjake", rekao je vlasnik hladnjače Boško Đerić.

Prema nekim podacima, za otkup maline biće kritična i naredna godina, a već u 2020. veliki otkupljivači predviđaju duplo veće cijene, što je i logično jer će se broj malinjaka drastično smanjiti.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj maline Gornjedrinska regija Vladiša Jošilović Boško Đerić Niska cijena maline


Autorica

Marijana Simanić

Više [+]

Diplomirani ekonomista za marketing i trgovinu. Ljubitelj je prirode i zdravog načina života. Bavi se novinarstvom, snimanjem i televizijskom montažom. Fotografija je njezin hobi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]