Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 03.06.2019. 12:00

Ovo su najčešća oboljenja voćki tokom juna

Promenljivo vreme odnosno česta kiša sa mešavinom visokih temperatura dovodi do povećanja vlažnosti vazduha, a sve to zajedno pogoduje i daje odlične uslove za razvoj i rast insekata i gljivičnih oboljenja.

Foto: Depositphotos/nehruresen
  • 1.077
  • 48
  • 0

Praktično se cele godine u voćnjaku "mučite”, radite i negujete biljke da biste uživali u plodovima svog rada, međutim u maju i junu najčešće se javlja i najveći broj bolesti i štetočina koje napadaju stabla. Razlog tome je promenljivo vreme odnosno česta kiša sa mešavinom visokih temperatura, a to dovodi do povećanja vlažnosti vazduha, što zajedno pogoduje i daje odlične uslove za razvoj i rast insekata i gljivičnih oboljenja. Zbog toga, je juni, posebno početak meseca idealan da posvetite posebnu pažnju suzbijanju ovih neželjenih stanovnika u voćnjaku. 

Kako biste se otarasili biljnih vaši, ali i suzbili razoj bolesti kod voćki obavezno obavite prskanje koje se radi odmah posle cvetanja. Preporuka stučnjaka je da se u tom prvom prskanju upotrebljavaju kombinovana sredstva, kojima se istovremeno suzbijaju štetočine i gljivične bolesti.

Bolesti voća napadaju: Preporuke voćarima za zaštitu trajnih zasada

Kako protiv lisnih vaši i vojske gusenica

Veoma dosadne male lisne vaši tokom proleća, najčešće veoma agresivno napadaju voćnjake. Zbog čega dolazi do kovrdžanja listova, a da biste suzbili ovu pojavu, jun je idealan mesec za suzbijanje štetočina, naravno ako vremenski uslovi to dozvole.

Lisne vaši jedu zelene delove voćaka i najčešće su prisutne od proleća do jeseni. Protiv ovih dosadnih napasti najčešće se koriste insekticidi koji imaju širok spektar delovanja.
Sem listih vaši, često se u voćnjacima između voćki može primetiti čitava vojska gusenica: glogovac, gubar ili kukavičje suze.

Oštećeni plodovi trešnje u junu nedvosmisleno ukazuju da je voćnjak napala gusenica mrazovca, a ukoliko ovu vrstu oštećenja primetite i kod jabuka i šljiva budite sigurno da je vaš voćnjak napala zlatnozelena pipa.

Jabuku i šljivu krajem maja i početkom juna još napadaju i žućkasti crvi jabukovog moljca. Ukoliko primetite da je list kod kruške zavijen poput cigarete posledica toga su zlatnozelene pipe u narodu poznatije kao cigaraši. Ipak, najžešći napadač i neprijatelj šljive je štitasta vaš, a početak juna je optimalan za njeno suzbijanje.

Najznačajnije bolesti i štetočine biljaka

Gljivična oboljenja voćki - jabuke najosetljivije 

Osim gusenica i vaši u voćnjacima se u ovom period najčešće javljaju i gljivična oboljenja voćki. Ukoliko imate jabuke trebalo bi da znate da je ovo voće najteže zaštititi, jer ima i najviše poznatih bolesti. Osobama koje sade jabuke isključivo za sopstevnu upotrebu savetuje se da sade stare sorte i da ih kaleme na bujne podloge sa što većim razmakom između stabala da bi imale što više svetlosti i provetravanja.

Na jabukama se u junu može uočiti pepelnica odnosno sivobele prevlake. Koliko su jabuke osetljivo voće pokazuje i podatak, da sem pomenutih bolesti, često dolazi do čađave kovrdžavosti i krastavosti, što je ujedno i jedna od najopasnijih i najčešćih bolesti jabuke, ali i kruške. Zato bi trebalo preventivno da delujete kako biste suzbili prve simptome. Ova bolest najčešće napada list i plod voćaka, a kod prohladnih proleća kao što je ovo u 70 odsto slučajeva povećava se šansa za razvoj ove gljivične infekcije. 

Kritična faza suzbijanja fungicidima je početak vegetacije od pucanja pupoljaka do precvetavanja. Ukoliko primetite da se plod šljive izdužio verovatno je reč o gljivičnoj bolesti rogač. Naime, kada je proleće kišovito i hladno, čak 80 odsto plodova može da bude uništeno, a naročito je osetljiva požegača. U ovom slučaju, najsigurnija mera zaštite je prskanje fungicidima na bazi bakra.

Monilija - sušenje mladica sa cvetovima 

Ukoliko imate koštunjavo voće, trebalo bi da znate da u ovom periodu često dolazi do sušenja mladica sa cvetovima, što kasnije izaziva truljenje plodova, a sve to izaziva monilija. Nažalost ovu vrstu bolesti je veoma teško suzbiti, naročito u kišnim periodima, pa bi bilo najbolje da delujete preventivno. U ovom slučaju se preporučuje da odstranite suve delove, a nakon toga da zaštitite voćke prskanjem.

Prvo se koriste bakrena sredstva (Plavo ulje), a uoči cvetanja i u punom cvetanju organski fungicidi (Teldor, Signum, Ikar…). Ova, kao i sva druga stredstva koristite strogo se pridržavajući pravila i uputstva za svaku koštičavu vrstu, pošto ova gljiva veoma lako postane rezistentna.

Siva plesan maline 

Tokom berbe malina često se pojavljuje iznenada plesan ploda, a nakon toga one veoma brzo istrunu. Kako se ovo ne bi dešavalo i kako bi se ova neprijatna pojava svela na minimum, maline treba sada da počnete da štitite. Ukoliko se ova plesan primeti na samo nekoliko zrna maline, imajte na umu da će za veoma kratko vreme zahvatiti ceo plod. 

Postojeći vremenski uslovi pogoduju fitoftori maline - zaštitite voćke

Ovaj problem pravi gljivica u vreme cvetanja maline, a koji preparat za prskanje izabrati zavisi od podneblja i faze tretiranja. Ukoliko niste sigurni šta treba da radite najbolje bi bilo da potražite savet stručnjaka, a dobićete ga u obližnjoj Poljoprivrednoj apoteci.


Tagovi

Voćne vrste Lisne vaši Gusenice Gljivična oboljenja Monilija


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.