Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kajsija
  • 30.06.2022. 10:00
  • Moravički okrug, Miokovci, Čačak

Ove godine rod kajsije - natprosečan

Rod se procenjuje na oko 90 odsto rodnosti, što je nalik nekim prošlim zlatnim vremenima kada se itekako lepo moglo živeti od kajsije, rekao je proizvođač i hladnjačar iz sela Miokovci Predrag Radovanović.

Foto: Depositphotos/ Valentyn_Volkov (ilustracija)
  • 310
  • 86
  • 0

Nakon nekoliko teških godina kada je rani mraz desetkovao rod kajsije u čačanskom selu Miokovci, koje je nadaleko poznato kao prestonica ovog voća, sada se meštanima konačno osmehnula sreća. Grane su se već sad savile od plodova, a voćari sa elanom čekaju berbu, nadajući se samo da ih do tada neće pogoditi nevreme praćeno gradom, piše RINA.

"Za razliku od prošle godine kada je rodnost bila između osam i deset odsto zbog mrazeva koji su oštetili voće još u cvetu, ovogodišnji rod je natprosečan. Rod u ovom kraju sa rubnim delovima Prijevora i Gorevnice procenjuje se na oko 90 odsto rodnosti, što je nalik nekim prošlim zlatnim vremenima kada se itekako lepo moglo živeti od kajsije", rekao je za ovu agenciju proizvođač i hladnjačar iz sela Miokovci Predrag Radovanović.

Kako se navodi u izveštaju Sistema tržišnih informacija poljoprivrede Srbije (STIPS), na beogradskoj pijaci Skadarlija zabeležena je bolja ponuda kajsije koja je uticala na pad cene ove voćne vrste, takođe i na Kalenić pijaci. Ponuda na zelenoj pijaci u Čačku ove sedmice je dobra. U prodaji ima kajsija po 200 dinara. U odnosu na prošlu nedelju na kvantašu u Leskovcu došlo je do pada cena pomenutog voća.

Mraz uništio kajsiju u Čačku, opasnost za malinu u Ivanjici

Podsetimo, iako je i ove godine mraz pogodio kajsije, baš u čačanskom delu, gde je u pojedinim selima zabeležena i stopostotna šteta, to ipak nije uticalo na krajnji ukupni prinos, kojim se mogu pohvaliti ovi proizvođači.


Tagovi

Rod kajsije Cena kajsije Predrag Radovanović Grad Mraz Rodnost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...