Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otrovnost oraha
  • 02.10.2019. 10:00

Otrovnost oraha i njegovog lišća - šta uzgajati u blizini oraha

Orah sadrži hemikaliju koja se zove hidrojuglon, a izlučuje je iz korena u tlo. Ove hemikalije ima i u lišću i drugim delovima oraha - grančicama, kori, cvetu, omotaču plodova. Hemikalija hidrojuglon, koja inače nije otrovna, u dodiru sa kiseonikom oksidira u visokotoksični juglon.

Foto: Pixabay/BlancaElenda
  • 20.500
  • 831
  • 0

Stablo oraha pravi odličnu senku leti, a u ranu jesen nas bogato daruje ukusnim i zdravim plodovima. Ipak, ko nije kupio lišće oraha tokom čitave jeseni, ne zna i koliko naporno može biti ovo stablo, uobičajeno u našim krajevima. 

Malo rekreacije na čistom vazduhu nije nikome naškodilo. Ali, ako je orah smešten u bašti, u blizini gredica sa biljem ili drugih stabala, lišće može da napravi velike štete. Osim lišća koje može biti otrovno, osetljivijim biljkama problem pravi i koren stabla oraha. 

Otrovna hemikalija juglon šteti bilju

Naime, orah sadrži hemikaliju koja se zove hidrojuglon, a izlučuje je iz korena u zemljište. Ove hemikalije ima i u lišću i drugim delovima oraha - grančicama, kori, cvetu, omotaču plodova. Hemikalija hidrojuglon koja inače nije otrovna, u dodiru sa kiseonikom oksidira u viskotoksični juglon

Osetljivije biljke koje su uzgajane u blizini oraha zbog toga venu, žute ili uopšte ne napreduju u rastu jer im juglon sprečava dotok potrebne energije za metaboličku aktivnost. 

Na umu treba imati kako se koren oraha može raširiti tri do četiri puta više od gustine krošnje. 

Kiša juglon odnosi u tlo

Kada je reč o lišću, nakon što opadne, kiša juglon odnosi u tlo, a kako se ne rastvara u vodi, ne odlazi duboko u zemlju. 

Zbog toga je važno redovno skupljati lišće sa gredica i to pre nego kiša ispere ovu hemikaliju u tlo. Lišće oraha možete kompostirati jer se razgradnjom organske materije razgrađuje i juglon pa se njegova koncentracija smanjuje. U tlu se juglon razgradi za oko dva meseca, a u kompostnoj gomili za tri do četiri nedelje. Ako ga ne želite mešati sa ostalim bio otpadom za kompost, kompostirajte ga posebno tokom šest meseci. 

Zemlju ispod oraha redovno đubrite kompostom ili drugim organskim đubrivom (stajnjak, glistenjak i sl.) jer se juglon veže na čestice organske materije. 

Šta uzgajati, a šta ne ispod oraha?

Takođe, u blizini oraha treba uzgajati bilje koje nije osjetljivo na juglon, odnosno, izbegavati sejati i saditi ono koje je osetljivo, navodi Iowa State University, a u šta sam se i sama uverila pa mi tako ove godine ispod oraha paprika nikako nije napredovala, a krompir, bez obzira što je godina za njega bila idealna, sam vadila jednake veličine kakav sam i posadila. 

Povrće osetljivo na juglon: paradajz, paprika, krompir, patlidžan, kupus, špargla, rabarbara. 

Cveće: petunija, narcis, hrizantema, hortenzija, ljiljani, azalea, biljke iz porodice Ericaceae, Potentilla spp

Stabla: jabuka, kruška, višnja, kupina, borovnica, beli bor, crveni bor. 

Biljke koje nisu toliko osetljive su kukuruz, pasulj, luk, repa, šargarepa, tikvice, vinova loza, breskva, nektarina, trešnja, šljiva, japanski javor, neven i druge. 

Ako baš morate uzgajati biljke u blizini oraha, tada je rešenje u povišenim gredicama. Važno je osigurati dobru drenažu i uklanjati cvetove, lišće i druge delove oraha sa gredica. 


Tagovi

Otrovnost oraha Osetljivo povrće Juglon Ispod oraha Hemikalija


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]