Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba trešanja
  • 22.06.2021. 14:30

Otkupne cijene trešnje 3.5, ali zato maloprodajne idu i do 7 KM!

Pored nepovoljnih vremenskih uslova, koji su uticali na slab urod, proizvođači smatraju velikim izazovom i to što su cijene u prodaji "skočile" i do 200 procenata!

Foto: Depositphotos/londondeposit
  • 278
  • 177
  • 0

Kasni proljećni mrazevi glavni su uzrok, prema mišljenju poljoprivrednika, što u Republici Srpskoj skoro i da nije bilo berbe trešanja. Ipak, otkupne cijene za ovo voće su 3,5 KM, a u trgovinama koštaju čak i sedam KM za jedan kilogram !

Pored nepovoljnih vremenskih uslova, koji su uticali na slab urod, proizvođači smatraju velikim izazovom i to što su cijene u prodaji "skočile" i do 200 procenata!

Iz Udruženja voćara RS ocjenjuju da se uslijed lošeg vremena slobodno može reći da trešnja ove godine nije ni rodila.

"Berba je bila loša, naročito na području Potkozarja. Nešto bolji prinosi zabilježeni su na teritoriji Semberije i Majevice zato što se tamo nisu suočavali sa vremenskim neprilikama", ocjenio je za Nezavisne Dragoja Dojčinović, predjsednik tog udruženja. 

Nekorektan stav prema proizvođačima 

Dodatni problem uzrokovao je mraz u aprilu pa zbog toga do berbe gotovo da nije ni došlo. Kada je riječ o otkupnim cijenama, one su korektne i voćari su zadovoljni sa njima. 

Kako kaže Dojčinović, proizvodnja trešanja je teška jer je riječ o zahtjevnom usjevu, a pri tom je poskupila i radna snaga, kao i zaštita biljaka. Dodao je da veliki problem predstavlja i to što je došlo do značajnog poskupljenja pomenute voćke i u maloprodaji, što nikako nije u skladu sa našim standardom.

"Mi vrijednost u otkupu nismo imali veću od 3,5 KM. Trgovačka marža je nerealna jer trgovci cijene dižu duplo, a nekada i više od toga", naglasio je. Napominje i to da takav stav nije fer niti korektan ni prema kupcima, ali ni prema proizvođačima.

Smatra da je sasvim u redu kada se ugrade za oko 20 do 30 procenata, ali ne i 200 kao što to pojedini čine. Međutim, ima i zadovoljnih voćara

"Ono što je cvjetalo prije mraza je opalo, a ono što je cvjetalo poslije je ostalo. Sve to zavisi i od sorte trešanja. One rane su slabo rodile, a ostale su prilično dobre", priča Nikola Vukota, proizvođač iz Gradiške. 

Zahtjeva tačno određenu nadmorsku visinu

Uzgoj navedene voćne vrste može da bude težak i iz razloga što za uspijevanje traži nekoliko različitih uslova. 

Vukota je mišljenja da je izazovna za proizvodnju između ostalog i zato što joj je potrebna tačno određena nadmorska visina, a kada je u pitanju otkup, ranijih godina cijena se kretala oko 2,5 KM pa je zato ovogodišnja prihvatljiva za poljoprivrednike. 

"Cijene trešanja u marketima nisu realne, ali takva je politika i u cijeloj Evropi, ne samo kod nas. Na primjer, u Italiji kilogram košta 17 evra, a proizvođač dobije jedan evro. Između voćara i krajnjeg potrošača je veliki jaz koji nam pravi problem i na koji ne možemo uticati", smatra oaj uzgajivač voća.

Koje greške prave voćari kod berbe višanja i trešanja?

Kako smo ranije pisali, plodovi trešnje, koji se ne prodaju odmah po izlasku iz zasada mogu se čuvati i u hladnjačama, ali najviše mjesec dana i to na temperaturi od nula do jednog stepena Celzijusa.

Najčešća greška koju proizvođači prave je ubiranje plodova kada nisu potpuno zreli iz bojazni da će doći do prezrijevanja i samim tim lošeg kvaliteta i kvarenja.


Tagovi

Berba trešanja Dragoja Dojčinović Slab urod Otkupne cijene Zahtjevan usjev Nadmorska visina Uzgajivači voća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.