Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup maline
  • 30.06.2017. 14:00

Otkupljivači: Finalna cijena maline do 1,50 KM

Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH saopćili su da se finalna cijena otkupa maline za ovu sezonu može očekivati do 1,50 KM po 1 kg, a bez paušalne naknade i poticaja od strane države.

Foto: Pixabay/cocoparisienne
  • 3.629
  • 332
  • 0

U Udruženju otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH oglasili su se saopćenjem o trenutnoj situaciji plasmana malina na evropsko tržište. Odredili su očekivanu cijenu maline za ovu, 2017. godinu.

Prema njihovom saopćenju, a na osnovu aktuelnih analiza kretanja na tržištu otkupa maline u konkurentskim zemljama i ponuda za kupovinu koje dolaze sa evropskog tržišta, na sastanku održanom 21.6.2017. godine usvojili su informaciju da se finalna cijena otkupa maline u 2017. godini može očekivati do 1,50 KM po 1 kg na plantaži proizvođača, a bez paušalne naknade i poticaja od strane države, navodi faktor.

"Ovom prilikom ponovo želimo ukazati na veoma tešku situaciju niskih cijena izvoza maline na evropsko tržište što direktno utječe na otkupnu cijenu proizvođačima. Svjesni situacije da navedena cijena neće biti zadovoljavajuća prema proizvođačima, a u isto vrijeme i nemogućnosti da se malina plati više nego što je moguće, u potpunosti saosjećamo sa proizvođačima i pružamo im punu podršku u traženju podrške od strane nadležnih državnih tijela, kako bi zajednički prebrodili očekivanu situaciju i održali proizvodnju maline", ističu u saopćenju.

Pozivaju resorno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva te Vladu FBiH, da odmah preduzmu planirane mjere podrške proizvođačima malina uslijed ekstremnih poremećaja tržišta maline na svjetskom nivou, a sve u skladu sa zaključkom Parlamenta FBiH, da se u slučaju ekstremnih poremećaja tržišta jagodičastog voda (maline) zaduže Vlada Federacije, vlade kantona, gradovi i općine da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline).

Foto: Pixabay/cocoparisienne


Tagovi

Otkup maline Cijena maline Subvencija Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.