Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Posavski kanton
  • 28.01.2022. 16:00
  • Posavski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Orašje

Osposobljavanje mladih u voćarskoj proizvodnji

Učešćem u projektu nastoji se animirati mlađe populaciju s područja Posavskog kantona kako bi se kroz teoriju i praksu približila praktičnoj poljoprivredi na terenu

Foto: Vlada PK
  • 36
  • 1
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavskog kantona, u okviru Granta poljoprivrede zadnjih godina redovita sufinansira i projekte koje su od značaja za oblasti poljoprivrede. U 2021. godine su ušli u partnerski projekat "Iuvenes Fructus".

Radi se o neformalnom stručnom usavršavanju u poljoprivrednom sektoru za mlade iz sjeverne Bosne u saradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih Ivan Pavao II iz Sarajeva na čelu s direktorom prof.dr. Šimom Maršićem. Učešćem u tom projektu nastoji se animirati mlađe populaciju s područja Posavskog kantona kako bi se kroz teoriju i praksu približila praktičnoj poljoprivredi na terenu.

Cilj projekta je doprinijeti osposobljavanju mlade populacije za rad u poljoprivredi u voćarskoj proizvodnji. U projekt se ministarstvo uključilo 2021. godine i Memorandumom o suradnji se obvezalo da će finansijski prepoznati mlade polaznike ovog projekta s prostora PK. Riječ je o jednogodišnjem programu edukacije u voćarstvu te su kroz teorijsku i praktičnu nastavu stekli preduvjete da uđu u ovu proizvodnju i nastave s nadogradnjom stečenih znanja.

Ugovor o sufinansiranju projekta ministarstvo je potpisalo s četiri polaznika koji su ispunili svoje obveze propisane ovim projektom: Katarinom Lukačević iz Kopanica, Ivom Bilušić iz Potočana te Ivanom i Stjepanom Lukačevićem iz Kopanica. 


Tagovi

Voćarstvo Posavski kanton Iuvenes Fructus Šimo Marišić Edukacija


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.