Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orahova muva
  • 27.08.2021. 16:00

Orahova muva uništava plodove - ne postoje registrovani insekticidi?

Za sada kod nas, mogu da se koriste i klopke koje osim što služe za praćenje leta muva, služe i za neku vrstu izlovljavanja, napominje profesorka dr Jerinić Prodanović sa Katedre za fitomedicinu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Foto: Depositphotos/ligora (ilustracija)
  • 158
  • 7
  • 0

Procenjuje se da u Srbiji ima oko dva milona stabala oraha. Međutim, sve češće se čuju žalbe da su njihove krošnje počele da se suše i da plodovi opadaju. Do ovoga dolazi zbog štetočine koja je inače poreklom iz centralnih i severnih delova Amerike, a prvi put je registrovana u Evropi, u Švajcarskoj još 1986. godine, navodi za RTS profesorka dr Dušanka Jerinić Prodanović sa Katedre za fitomedicinu Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Radi se o štetočini koja se zove orahova muva i pripada familiji voćnih muva, a oštećuje isključivo plodove oraha i to već u fazi kada su formirani. Prvi simptomi mogu da se uoče polovinom avgusta, pa sve do berbe.

Za sada još nema preporuka o tome koja sredstva se mogu koristiti za zaštitu oraha od ove vrste štetočine i zbog toga je Uprava za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede odredila poseban nadzor nad određenim štetnim organizmima, a među njima je i orahova muva.

Kako se navodi u brošuri Uprave za zaštitu bilja, broj odraslih jedinki koje se iščaure se teško može dovesti u vezu sa procentom napada, pa je zbog toga neophodno obavljati periodično uzorkovanje plodova. Eventualni tretmani odgovarajućim sistemičnim insekticidima protiv larvi rade se odmah nakon polaganja jaja (uobičajeno početkom avgusta). Jedna intervencija može biti dovoljna da zadrži štetu u prihvatljivim granicama. Druga intervencija je potrebna u slučaju kad je napad jači.

Detaljnije o ovome možete pročitati u dokumentu ispod teksta

Klopke su rešenje?

Kada se ovaj insekt aktivira posle određenog perioda, ona svojom legalicom probija perikard ploda i tu polaže jaja. Na tom mestu se pojavljuje crnilo koje se kasnije širi po celom plodu. Plodovi ne mogu dalje normalno da se razvijaju, već koštunjavi deo ploda ostaje u žitkoj masi i ne može normalno da sazri, a jezgra počinju da trule i bivaju napadnuta od bakterija ili nekih sekundarnih parazita.

Ove godine su postavljene klopke na kojima se prati pojava i let muve, a proizvođačima omogućavaju da prate kada je pravo vreme za tretiranje.

Kako suzbiti orahovu muvu?

"Za sada možemo da koristimo samo iskustva iz susednih zemalja i znamo da se mogu koristiti neki insekticidi, mada, za sada, kod nas nema registrovanih, ali mogu da se koriste i klopke koje osim što služe za praćenje leta muva, služe i za neku vrstu izlovljavanja", napominje profesorka Jerinić Prodanović.

Orahova muva je pretnja pre svega stablima na okućnicama. Na plantažama na kojima se gaji orah već se koriste neki insekticidi zbog nekih drugih štetočina, pa je moguće da utiču i na orahovu muvu. Za sada se zna da je ova štetočina najrasprostranjenija na području zapadnog Srema, gde su oštećenja od 90 do 100 odsto.


Dokumenti


Tagovi

Orahova muva Suzbijanje Klopke Insekticidi Sušanka Jerinić Prodanović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!