Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fabrea makulata
  • 14.07.2018. 08:30

Opaka bolest hara plantažom krušaka, a nadležni nemaju odgovor

Drobnjakovići iz Gornjeg Milanovca morali su da unište osam tona kruške, a nadležne institucije im još uvek nisu dale nikakav zvaničan odgovor na pitanje šta je uzročnik bolesti i kako ga suzbiti.

Foto: California Polytechnic State University / Gerald Holmes
  • 1.098
  • 37
  • 0

Otac Radovin i sin Lazar Drobnjaković (28) iz Gornjeg Milanovca na osam i po hektara u obližnjem selu Nakučani imaju plantažu kruške od ukupno 12.000 stabala. Karmen i viljamovka donosile su solidan rod, uprkos štetama od grada.  Međutim, sedam dana pred branje i prodaju pojavila se gljivica Fabrea makulata. Crne pege na plodovima uzrokuju pukotine, pa rod biva sasvim upropašćen.

"Na vreme smo obavestili savetodavne službe i voćarske institute, ali uzalud. Simptomi zaraze kruške javili su se 26. juna. Ličilo je da su im uzročnici bakterije, gljivice, virus ili insekti štetočine. U sorti karmen javile su se crveno-tamne pege na plodovima, zatim i na listovima u lastaru, jednogodišnjim stablima. Reagovali smo fungicidom, sredstvom za zaštitu od gljivica", objašnjavaju otac i sin za Novosti.

Obili sve pragove, da bi dobili bar nekakv odgovor

Nakon pet dana, 90% sorte karmen bilo je zahvaćeno ovom opakom bolešću. Kažu, obratili su se Poljoprivrednoj stanici Čačak, profesorima Poljoprivrednog fakulteta, Ministarstvu poljoprivrede, Voćarskom institutu Čačak, prof. dr Sveti Stamenkoviću, prof. fitopatologu Dragu Miloševića, Međutim, ili nisu bili u mogućnosti da im odgovore na zahteve ili nisu mogli da utvrde uzrok.

Drobnjakovic
Drobnjakovići su ogorčeni i plaše se širenja epidemije (Foto: Novosti / Milorad Bošnjak)

"Sa nama u voćnjake odlazi prof. Agronomskog fakulteta Tomo Milošević, on i ja smo zajedno studirali. Na licu mesta proverava simptome, ali ne može da ih sa sigurnošću potvrdi. Te večeri šaljem poruke - uzročnik je gljivica Fabrea makulata. Sutradan, dolazi dr Branislav Veljković, tvrdi da nije ona, nego kalifornijska štitasta vaš. Zovemo pomenute institucije, Poljoprivredni fakultet u Zemunu i sve druge, svima šaljemo uzorke. Prof. Drago Milošević traži da se uzorci šalju u Institut za pesticide i zaštitu životne sredine. Sledi nezvanična informacija da je prepoznata ta famozna Fabrea makulata, ali da to još treba dokazati, laboratorijski je izolovati", priča Radovin Drobnjaković. 

Uništeno osam tona roda

Dodaje da su potražili pomoć i od republičke Uprave za zaštitu bilja, Inspektorata za zaštitu bilja, koji su tvrdili da će preduzeti hitne fitopatološke mere. Međutim, nisu - uputili su ih na regionalne stanice, koje su se oglasile nenadležnim. Poslali su ih u Poljoprivredno-savetodavnu službu u Valjevo. Ipak, nikakav zvaničan odgovor na pitanje šta je uzročnik i kako ga suzbiti, nisu dobili.

"Obrali smo osam tona kruške i uništili. Ali, patogen tu ostaje, prezimiće, a kako ga suzbiti, da i sledeći rod ne ode u propast? Na potezu su Ministarstvo poljoprivrede u kom nam kažu da nemaju vremena za to, već da pišemo lično ministru Nedimoviću. Na potezu su i sve institucije, da se zaraza ne širi", kaže Radovin.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom na to da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, ukusu kao i... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Fabrea makulata Kruška Radovin Drobnjaković Lazar Drobnjaković Karmen Viljamovka Nakučani


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.