Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jugozapadna Srbija
  • 10.10.2017. 12:15

Oktobarski sneg lomio stabla voća

U Novoj Varoši i susednim opštinama tokom vikenda palo je više od 20 centimetara vlažnog snega, a najviše su stradali mladi zasadi koštuničavog voća.

Foto: Željko Dulanović
  • 478
  • 70
  • 0

Vlažni sneg koji je u proteklu subotu pao u jugozapadnoj Srbiji lomio je mlada stabla voća, ali prve procene govore da šteta nije velika kako su poljoprivrednici strahovali.

Najviše štete bilo je u Novoj Varoši i Ivanjici, gde su zbog snežnog nevremena meštani pojedinih planinskih sela već četvrti dan u mraku. Na Zlataru, Murtenici, Bosanju, Javoru palo je više od 20 centimetara snega, a belelo se i u selima bliže limskoj dolini.

Stradali voćnjaci i plastenici

Sneg se lepio za lišće i lomio grane, a najviše su stradali voćnjaci podignuti u planinskim zaseocima. Vlažni sneg polomio je i mnoge plastenike.

"Od rane zore stresali smo sneg sa grana. Jabuke i kruške su jedine rodile ovog leta od voća, ali su njihovi plodovi propali pod snegom. Stradalo je i grožđe, koga je doduše ovde malo, jer se zbog surove klime gaji samo u baštama u dekorativne svrhe", kaže Mišo Tomašević iz Nove Varoši.

Mišo Tomašević u borbi sa snegom

Štete je bilo i u voćnjacima na nižim nadmorskim visinama, a najviše je loma u mladim zasadima oraha.

"Srećom, nije bilo mraza, pa nije stradalo i povrće, koga još uvek ima u vrtovima i plastenicima. Ovde je nešto pitomija klima nego u selima na planinskim visovima, mada smo zbog blizine Potpećkog jezera dobar deo godine u magli", kaže Radovan Glavonjić iz Bistrice na Limu.

Najmanje štete u malinjacima

Prema rečima voćara, najmanje štete bilo je u malinjacima. Zasadi maline poslednjih godina osvajaju planinske vrhove, pa je samo u opštinama Nova Varoš i Prijepolje više od 600 hektara pod ovim jagodičastim voćem.

"Stablljike maline su još uvek u punoj snazi i elastične su, pa ih je sneg samo savio, tako da nije bilo puno loma. Srećom, jer ove godine smo i onako pretrpeli dosta štete. Najpre majski sneg i mraz, a potom i dugotrajna suša desetkovali su prinose, pa je u malinjacima ove godine bilo i do 50 odsto manje roda nego lane", kaže Milutin Živković, predsednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća "Zlatni breg".

Oktobarski sneg

Neće biti velikih posledica

Štete, ali u znatno manjem obimu, bilo je i u selima kod Prijepolja iznad 1.200 metara nadmorske visine. Stručnjaci međutim kažu da oktobarski sneg neće ostaviti veće posledice na razvoj voća u narednom periodu.

"Sneg je sačuvao mlade zasade od izmrzavanja, nije bilo ni puno loma, pa je šteta minimalna. U Prijepolju sneg je polomio uglavnom stara stabla voća koja više i ne rađaju", kažu za naš portal u Službi za poljoprivredu opštinske uprave Prijepolje.

Foto: Željko Dulanović


Tagovi

Nova Varoš Ivanjic Prijepolje Zlatar Murtenica Bosanje Javor Bistrica na Limu


Autor

Željko Dulanović

Više [+]

Diplomirao na FPN. Tokom tri decenije koliko je u novinarstvu, bio je dopisnik mnogih nacionalnih medija. Omiljene teme su mu iz života meštana planinskih sela, a duboko veruje da nema raja bez zavičaja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.