Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj domaćeg autohtonog voća
  • 27.02.2017. 10:00

Od domaćih sorti voća rade vrhunske džemove

Nisveta Mešić iz sela Kovači kod Zavidovića s porodicom se bavi proizvodnjom domaćih sorti voća. Danas posjeduju 2,5 duluma obradive zemlje zasađene voćem.

Foto: arhiva Nisveta Mešić
  • 2.667
  • 571
  • 0

Pravo je bogatstvo vidjeti zasađene voćnjake, no to je u posljednje vrijeme postao rijedak slučaj iako je naša zemlja plodna i pogodna za poljoprivredni razvoj.

Pozitivan entuzijazam i poduzetnički duh iskazala je Nisveta Mešić iz sela Kovači kod Zavidovića koja se s porodicom bavi proizvodnjom domaćih sorti voća. Danas posjeduju 2,5 duluma obradive zemlje zasađene voćem. Od sorti koje se mogu naći u proizvodnji i preradi su šljiva, kruška i jabuka. S obzirom na razvoj i obim proizvodnje zasadila je i jedan dulum jagoda.

Ukusni džemovi porodice Mešić

Tradicionalna receptura

"Nakon što sam našla tržište i najbolji način za prodaju odlučila sam se za registraciju poljoprivredne djelatnosti", ističe Nisveta, te dodaje kako ima registrirano obiteljsko gazdinstvo.

Posao u voćnjaku je njihov porodični biznis i cijela porodica je uključena, naročito za vrijeme berbe. Voće koje uzgoji prodaje u svježem stanju, po dogovoru sa lokalnim otkupljivačima i kupcima koji rado kupuju proizvode. Osim lokalne prodaje u matičnoj Općini posjećuje i sajmove poljoprivredne proizvodnje gdje rado izlaže voće koje uzgaja. Naročito veliku pažnju posvećuje sajmu poljoprivrede u Čeliću, a s obzirom da ima nasade jagoda u budućnosti će se uvezati sa proizvodjačima jagodičastog voća.

Pored prodaje prave i tradicionalne džemove od svojih voćki te ih uspješno prodaju u svom okruženju. S obzirom da je aktivna članica Udruženja žena "Kovači" zajedno sa ostalim članicama doprinosi ekonomskom osnaženju sebe kao žene ali i cijele porodice.

Pozitivno poslovanje bez poticajnih sredstava

Zbog veličine i obima poslovanja, voće skladišti u magacinu koji je namijenjen za tu svrhu. Sadnice voća nabavljaju u rasadniku u Srebreniku. A kako ističe u skorijoj budućnosti porodica Mešić planira poduzeti naredni korak a to je izgradnja sušare gdje bi povećali paletu svojih proizvoda.

Nasadi šljiva

Od 70 zasađenih stabala šljive ubrali su 2,5 tona šljive. Što se tiče jabuke zasađeno je 20 stabala raznih domaćih sorti jabuka koje koriste isključivo za vlastite potrebe. Od sorti su prisutne domaća kajnička, ajdered, delišes i petrovka. Od nasada krušaka uzgajaju junke, jeribasme te citronke, od kojih prave i ukusni domaći sok bez vještačkih primjesa.

Uprkos ekonomskom stanju u našoj državi uspijevaju pozitivno poslovati iako nisu korisnici poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, a poduzetnički duh nimalo im ne manjka.

Foto: arhiva Nisveta Mešić


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja voća Šljiva Jabuka Kruška Nisveta Mešić


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]