Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga maslinara "Vela Luka"
  • 16.09.2017. 07:30

Od 30.000 stabala maslina, ne ostane ni litra ulja - sve prodaju

Sretni smo i drago nam je, što unatoč lošem stanju u poljoprivredi, svaka litra našeg ulja nalazi tržište, a kada govorimo o uspješnosti, ne smijemo zanemariti ni činjenicu koja kazuje da smo prošle godine nakon deset godina borbe uspjeli ishoditi oznaku izvornosti, koja će, nadam se, dokazati vrijednost našeg ulja, priča Surjan.

Foto: Roberta Kljenak
  • 1.358
  • 66
  • 0

Majkom i hraniteljicom, trajnom inspiracijom pjesnika, slikara i umjetnika svih vrsta, maslinom, Udruga maslinara "Vela Luka", pod vodstvom sadašnjeg predsjednika Ranka Surjana, bavi se više od jednog desetljeća s ciljem lakšeg proboja na tržište.

Zahvaljujući bogatoj, plodnoj hvarskoj zemlji danas se bave poticanjem razvoja maslinarstva i ekološke poljoprivrede na području otoka Korčule, unapređenjem proizvodnje i prerade maslina, edukacijom članstva, osmišljavanjem plasmana ulja, razmjenom iskustva među maslinarima i geografskom zaštitom autohtonih sorti lastovke i drobnice na području zapadnog dijela otoka. No, srećom, ni okupljanje stručnjaka glede zajedničkog rada na projektima u svrhu poticanja ekološke poljoprivrede, ekološki prihvatljivog turizma, zaštite prirode i očuvanja ljudskog okoliša im nije strano, te se tako hvale predanim radom i dobrim rezultatima.

Diče se s 50 vagona ulja

Uzmemo li sve to u obzir, dolazimo do 30.000 stabala maslina u eko uzgoju čija su kruna 50 vagona vrhunskog maslinovog ulja na godišnjoj razini, o čemu nam svjedoči i sam predsjednik Surjan.

"S ciljem promoviranja ulja, učestalo organiziramo manifestacije kako bi ista lakše prodali. Upravo stoga, smatramo da bi trebali dati veći akcenat marketingu jer je, govorimo li o proizvodnji, ista prolazna, dok se prodaja odvija čitavu godinu. Kao udruga, na godišnjoj razini dičimo se s 50 vagona ulja, a ove smo godine, primjerice, uzeli uljaru u najam te samostalno preradili plod u tekuće zlato.

Sretni smo i drago nam je, što unatoč lošem stanju u poljoprivredi, svaka litra našeg ulja nalazi tržište, a kada govorimo o uspješnosti, ne smijemo zanemariti ni činjenicu koja kazuje da smo prošle godine nakon deset godina borbe uspjeli ishoditi oznaku izvornosti, koja će, nadam se, dokazati vrijednost našeg ulja", priča Surjan.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Maslinovo ulje Uspješni maslinari Hvar


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]