Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetni insekti
  • 07.05.2022. 09:00

Obratite pažnju na listojede - mlade biljke su im poslastica

Redovni tretmani koji se primjenjuju protiv insekata prije kretanja vegetacije, kao i obrada zemljišta u rano proljeće, suzbijaju odrasle jedinke koje prezimljuju u zemljištu

Foto: Bojan Kecman
  • 216
  • 71
  • 0

Iako borovnicu, za razliku od npr. jabuka, listojedi rijetko napadaju, ako se zasadi nalaze u blizini šuma, može da dođe do jačeg napada ove štetočine, u slučaju da se ne provode mjere zaštite.

Lisne pipe, listojedi, Phyllobius sp., lako mogu da se prenamnože i oštete tek formirane listove. Drugim riječima izgrizajući listove smanjuju njihovu asimilacionu površinu i dovode do zastoja u rastu biljaka. Istovremeno napadaju i pupoljke grizući cvjetne latice, tučak i prašnike.

Ugrožene mlade biljke

Odrasle jedinke hrane se na stabljikama oko 15 dana nakon čega silaze u zemljište i polažu jaja. Poslije dvije sedmice pojavljuju se larve koje se hrane ostacima biljaka, zatim se preobraze u lutku i odraslu jedinku.

Mogu dovesti do ozbiljnih problema

Generalno, ne prouzrokuju veliku štetu, ali u slučaju prenamnoženja mogu da dovedu do ozbiljnih problema ne samo u mladim zasadima borovnica, već i jabuka, krušaka i ostalog voća. Naročito su ugrožene tek posađene biljke. Voćari koji manje prskaju svoje voće ili skoro nikako, trebalo bi da obrate više pažnje na prisustvo ovih štetočina koje se pojavljuju početkom vegetacije.

Suzbijanje listojeda

Redovni tretmani koji se primjenjuju protiv insekata prije kretanja vegetacije, kao i obrada zemljišta u rano proljeće, suzbijaju odrasle jedinke koje prezimljuju u zemljištu. Naročito insekticidi koji djeluju parama bez problema ih suzbijaju, a ako proizvođači ne žele da koriste hemijska sredstva, na raspolaganju su im i ostala sredstva, tj. ona koja se koriste u organskoj poljoprivredi.

Efikasni su preparati Boundary i Hunter koji su još efikasniji kada se primjene zajedno. U dozama 150 ml, odnosno, 250 ml na 100 litara vode. Riječ je o sredstvima koja u sebi sadrže organski azot i ugljenik favorizuju korisne insekte, a uništavaju skoro sve štetne. Djeluju čak i na savijača, lisne vaši, tripse, grinje, mušice itd.

Naročito su ugrožene tek posađene biljke

Takođe pomažu lukovi, tj. bijeli i crveni luk, u kombinaciji sa ljutim začinima, kao što su čili, ljuta mljevena paprika i biber. Dvije litre tečnosti u kojoj su bile rastopljeni ovi začini dovoljne su za prskalicu od 10 litara.

Nakon obavljenog tretmana prskanja ili, po potrebi, još jednog ponavljanja, biljke bi trebalo da se prihrane đubrivima koja sadrže azot kako bi se nadoknadio manjak lisne mase, odnosno, podstakao rast novih listova.


Fotoprilog


Tagovi

Lisne pipe Listojedi Boundary Hunter Organska poljoprivreda


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕