Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušenje šljive
  • 10.02.2021. 10:00

Nova sorta šljive odlična za sušenje

Sorta Nada je nastala hibridizacijom sorti Stenlej (Stanley) i Skolduš (Scoldus), a priznata je 2012. godine. Plodovi su pogodni za svežu potrošnju i preradu.

Foto: Bigstock/veressalbert
  • 902
  • 153
  • 0

Svest o pravilnoj ishrani sve je zastupljenija kod potrošača. Zahvaljujući visokom sadržaju bioaktivnih jedinjenja i blagotvornom uticaju na zdravlje, suve šljive se mogu okarakterisati kao biološki vredna namirnica, a trend rasta potražnje osušenih plodova uočava se i na svetskom i na domaćem tržištu.

"Od 18 sorti šljive stvorenih u Institutu za voćarstvo u Čačku, po svojim pozitivnim karakteristikama i pogodnošću ploda za različite namene, pre svega sušenje, od novije stvorenih, posebno se izdvaja sorta Nada", kaže za Glas Zapadne Srbije dr Olga Mitrović iz čačanske naučne ustanove.

Kako se ističe na sajtu Instituta, sorta Nada je nastala hibridizacijom sorti Stenlej (Stanley) i Skolduš (Scoldus), a priznata je 2012. godine.

Manje od četiri kilograma sveže Nade, za kilogram suve

Stablo Nade je slabije bujnosti sa dobrom arhitekturom i otvorenim uglovima grananja. Krošnja je srednje gustine. Obzirom na bujnost pogodna je za zasade sa manjim razmakom sadnje. Cvetanje je pozno. Samooplodnjom se ostvaruje 13 odsto finalno zametnutih plodova. Rano prorodi i obilne je rodnosti. Sorta je tolerantna prema virusu šarke šljive, a ispoljava blagu osetljivost na prouzrokovače plamenjače i trulež plodova.

Sorta Nada (foto: Institut za voćarstvo Čačak)

Plodovi su srednje krupni do krupni (40-50 gr), eliptičnog su oblike, tamno plave boje koju prekriva obilni pepeljak. Plodovi su atraktivnog izgleda, ukusni i dobrog kvaliteta. Mezokarp je žute boje, umereno čvrst, sočan i aromatičan. Koštica je srednje krupnoće i potpuno se odvaja od mezokarpa. Plodovi sadrže u proseku 16,50 odsto rastvorljivih suvih materija. Sadržaj ukupnih šećera je 11,70 odsto, invertnih šećera 8,35, saharoze 3,18 i 0,5 odsto ukupnih kiselina. Plodovi su pogodni za svežu potrošnju i preradu.

Izvoz suve šljive: Dobra cena, ali i dalje niska u odnosu na sve troškove

Plodovi ove sorte u našim ekološkim uslovima sazrevaju sredinom avgusta.

"Vrlo bitna karakteristika je i da tokom sušenja iz plodova ne dolazi do curenja soka. Randman sušenja je povoljan, manji od četiri, što znači da je za jedan kilogram suve šljive u proseku potrebno manje od četiri kilograma sveže",  objašnjava Mitrovićeva.

Obzirom na kvalitet plodova i ostale karakteristike, očekuje se da će ova sorta u narednom periodu pronaći i zauzeti značajno mesto u sortimentu šljive u Srbiji.


Tagovi

Sorta šljive Šljiva Nada Sušenje voća Suve šljive Olga Mitrović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U dvorištu Vinete Šinke, domaćice iz Knjaževca koja već par godina pravi najukusnije namaze i džemove od raznih vrsta voća, ali i cveća. Uskoro na Agroklub-u!