Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gruža agrar
  • 16.03.2018. 10:30

Nikolić: Porodična domaćinstva osnov razvoja voćarstva

Miroslav Nikolić iz organizacije Gruža agrar smatra da je prilika za razvoj voćarstva u porodičnim gazdinstvima, u saradnji sa strukom.

Foto: Vedran Stapić
  • 670
  • 30
  • 0

Poljoprivredom se u Srbiji najviše bave porodična gazdinstva, a tako je i u voćarstvu. Jedno od takvih je i domaćinstvo Miroslava Nikolića, koje je preraslo u organizaciju Gruža agrar. Već 10 godina prisutni su na tržištu sa konstrukcijom protivgradnih mreža na drvenim i betonskim stubovima, kako za klasične voćnjake i vinograde, tako i za zasade maline, borovnice i kupine. Tu su i protivgradne mreže, kao i one za senčenje, u povrtarstvu. 

"Osnovna delatnost je projektovanje i postavljanje konstrukcija, kao i proizvodnja elemenata, u kooperativi sa 24 porodice. Imamo i opremu i pomagala za voćarstvo, vinogradarstvo i povrtarstvo - kengur torbe, kolica,  platforme i drugo. Naše porodično gazdinstvo proizvodi jabuke, nektarine i borovnice. To se razvija poslednjih sedam, osam godina", objašnjava Nikolić.

Predlog da ProfiFruit promeni lokaciju

Gruža agrar je bila prisutna na sajmu ProfiFruit, koji je održan u Beogradu od 9. do 10. marta, u Belexpo centru. Miroslav ga je ocenio kao odličan događaj za voćare, koji u ovom periodu mogu da se posvete usavršavanju.

"Ovaj sajam je okupio odlične stručnjake i prezentere, kako za krupno, tako i za sitno voće. Bilo je mnogo korisnih predavanja, koja su privukla posetioce iz regiona, a posebno iz Bugarske, Makedonije i Albanije. Napravili smo dobre kontakte. Mislim da bi sledeće godine bilo dobro da se promeni lokacija, odnosno da se sajam održi u centralnoj Srbiji, koja je centar voćarstva u našoj zemlji", izneo je svoje utiske NIkolić.

Voćarima potrebno još znanja

Priliku za razvoj voćarstva Miroslav vidi upravo u porodičnim domaćinstvima, u saradnji sa strukom. Kaže da je jedan od problema centralne Srbije to što ima više rasturenih parcela, a posedi su usitnjeni od tri do pet hektara. 

"Država bi trebalo da stvori uslove za razvoj, a ono što nam još nedostaje je znanje. Pod tim mislim i na savremene tehnologije, a takođe i kvalitetno pakovanje, jer je za zlazak na tržište potrebno ispoštovati standarde kvaliteta", tvrdi Nikolić.


Tagovi

Miroslav Nikolić Gruža agrar Protivgradne mreže


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Gruža Agrar

Balosava bb, 34230 Gruža, Srbija
tel: +381346515676, e-mail: info@gruzaagrar.rs web: http://www.gruzaagrar.rs