Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslina u januaru
  • 07.01.2022. 13:15

Nije vrijeme za odmor: Posla oko maslina ima i u januaru

Grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju, čime se osvježava stablo za slijedeću godinu. Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tokom ljeta.

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 97
  • 31
  • 0

Vrijeme mirovanja masline u januaru, idealno se može iskoristiti za obnovu maslinika, kada to klimatske prilike dopuštaju. Ona se, prije svega, zasniva na procjeni kondicijskog stanja stabla. Ukoliko je došlo do lomova grana od divljači, snijega i slično, neophodno je izvršiti njihovu rezidbu, te pomladiti zapuštena, stradala i neproduktivna stabala, pojašnjavaju diplomirani inženjeri agronomije dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda.  

Pomlađivanje prstenovanjem

Grane koje nisu polomljene, a zahtijevaju pomlađivanje se prstenuju, čime se osvježava stablo za slijedeću godinu. Također, rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke te one koje su opožarene tokom ljeta.

Zaštita maslina u januaru se odnosi na utvrđivanja brojnosti populacije štitastih uši (Saissetia oleae) i zaraze paunovim okom (Spilocaea oleagina) zimskim pregledom maslinika, kako bi organizirali zaštitu kada za to dođe vrijeme. U svrhu zaštite se koriste sredstva na bazi mineralnih ulja, aktivne tvari piriproksifena i dr.te bakreni pripravci kada je riječ o paunovom oku.

Do kraja mjeseca

Ako ste izostavili osnovnu gnojidbu prošle godine, provedite je u djelo krajem mjeseca, tako što gnojivo inkorporirate u tlo s niskim udjelom dušika naspram fosfora i kalija te dodajete i stajnjak kao i druga organska gnojiva.

Iskoristite ovo vrijeme i za provjeru uskladištenog maslinovog ulja pregledom u posudama i prostorijama. Kvalitetu provjeravate prije punjenja u boce i drugu ambalažu. Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma u agro-centrima.


Tagovi

Masline Maslinik Miro Barbarić Marija Prlić Federalni agromediteranski zavod Gnojidba Maslina zimi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !