Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba malina
  • 22.07.2019. 15:30
  • Bijeljinska regija, Republika Srpska, Srebrenica

Nema tko brati maline ni za dnevnicu od 40 KM?

Berači kažu da se radi o izuzetno teškom i zapravo malo plaćenom poslu koji traje od jutra do mraka. Tvrde kako dobar berač za dan najviše ubere 100 kg malina, a prosječan i duplo manje.

Foto: Depositphotos/RubinowaDama
  • 828
  • 70
  • 0

Kao da nije dovoljno loše vrijeme koje utječe na rod i kvalitet maline, ali i još uvijek niska otkupna cijena, malinari na području bratunačke i srebreničke općine bore se i sa nedostatkom berača. Traže ih putem javnih oglasa, ali društvenih mreža. 

Beračima nude do 80 feninga po kilogramu ubranih malina ili fiksnu dnevnicu od 40 maraka. Pored toga nude i hranu te besplatan prijevoz do plantaža. No, svejedno ih je teško pronaći, navodi avaz.ba

Amra Peco-Ugarak uništila dio zasada jagodičastog voća - počela uzgajati i povrće

Berači kažu da se radi o izuzetno teškom i zapravo malo plaćenom poslu koji traje od jutra do mraka. Tvrde kako dobar berač za dan najviše ubere 100 kg malina, a prosječan i duplo manje.    

"Malina je kultura čija berba ne može čekati. Ona se bere svaki dan, a zbog nedostatka berača, dosta će ovih plodova istruhnuti na granama. Osim tog problema, tu je i još nepoznata cijena otkupa. Neki otkupljivači su najavili da će ovogodišnja cijena malina biti 2,5 maraka po kilogramu. Svi će zaraditi osim nas proizvođača ovog jagodičastog voća", kaže Ivan Stojanović, poznati bratunački malinar i predsjednik Udruženja malinara "Vilamet" za općine Bratunac, Srebrenicu i Miliće te dodaje da kao nikada ranije, berači izbjegavaju ulaziti u plantaže. 

Stojanović ističe da nije problem uskladištiti ove proizvode, jer na području ove regije ima dosta hladnjača. Problem je, naglašava, niska cijena i čekanje naplate za predate proizvode. Ističe da ovogodišnji kvalitetan rod zahtijeva višu cijenu.


Tagovi

Berba malina Nedostatak berača Dnevnica Cijena po kilogramu Ivan Stojanović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...