Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušmula
  • 16.11.2020. 12:00
  • Kolubarski okrug, Valjevo

Nema otkupa svežeg ploda mušmule, ali postoji interesovanje za prerađeni

Kasna jesen je vreme kada mušmula stiže, a pored toga što se može koristiti u svežem stanju, može da se preradi i u džem, liker, rakiju.

Foto: Sanja Dovečer
  • 816
  • 451
  • 1

Sve do početka prvih mrazeva plod mušmule može opstati na drvetu. Iako bi mogla da se prerađuje, malobrojni su oni koji se odlučuju da na većim površinama zasade ovu voćku. Uglavnom se u seoskim domaćinstvima nalazi jedno ili dva stabla, a kada je u punom rodu može se obrati i 50 do 60 kilograma ploda.

"Za gajenje na većim površinama postoji ekonomska opravdanost jer ova voćka nije veliki potrošač organskih i mineralnih đubriva niti zahteva neku posebnu zaštitu. Mušmula rano cveta, redovno rađa plod, pa se ne može desiti da ne rodi uopšte kao kod nekih drugih voćnih vrsta. Ovo voće je otporno i nema nekih štetočina koje bi mogle da smanje rod. On samo zavisi od podloge na koju je nakalemljena", kaže Nikola Spasojević, profesor voćarstva i praktične nastave u Poljoprivrednoj školi sa Domom učenika Valjevo.

Poslednja stiže na rod i prodaje se samo sveža 

I pored toga što se u narodnoj medicini zna koliko mušmula ima lekovitih svojstava, nije toliko zastpljena u ishrani. Uglavnom se prodaje na pijacama, a tržište za sada nije toliko veliko da bi bilo organizovanog otkupa i prerade

Iako je bogata lekovitim svojstvima - nije zastupljena u ishrani

"Da bi se neka voćna kultura uzgajala na većim površinama, za nju mora postojati tržište. Mušmula poslednja stiže u sezoni, tako reći pred samu zimu i uglavnom se prodaje u svežem stanju. Manje količine se prerađuju u džemove i to je opet za neko lokalno tržište, izvoza za sada nema. Kod nas ne postoje prerađivački kapaciteti samo za mušmulu, a od nje se može praviti i džem, ali i likeri i rakija."  

Glog kao podloga za kalemljenje

Mušmule su veoma otporne na bolesti i štetočine, a kako kaže penzioner Jovan Petrović, ne treba im neko posebno zemljište da bi uspevalo. 

"Ja imam dvorište od nekih desetak ari i s proleća sam donosio mladi glog i na njega kalemio mušmule. Rađaju, mogu i 50, 60 kilograma da naberem sa jednog drveta. Oberem koliko mogu da prodam i dobro mi dođe taj prihod da popunim budžet", napominje ovaj uzgajivač iz Valjeva.

Redovno rađa i drži cenu

Milan Đuričić iz istog grada, bavi se ugostiteljstvom, ali je pre par godina na porodičnom imanju u Brankovini zasadio stotinak stabala. S obzirom da mu poljoprivreda nije zanimanje, tražio je neku voćnu vrstu koja nije zahtevna.

Mušmula: Laka za uzgoj, cena do 110 dinara za kilogram

"Nažalost, nisam poslušao svog prijatelja koji je agronom i koji mi je savetovao još davno da napravim zasad mušmule. Rekao mi je da voćka nije zahtevna za gajenje, da joj ne trebaju nikakvi posebni uslovi, đubrenje, prskanje, a ipak redovno rađa i drži cenu. Tad ga nisam poslušao, ali pošto imam dosta zemlje koja i nije nekog kvaliteta, podigao sam zasad, pa da vidimo kako će da rađa. Nema nekog rada oko nje, nije potrebna ni neka stručnost i znanje, kad bude stigao rod, biće i zarade", kaže Đuričić.

Interesovanje i za prerađene proizvode

Od ubranog roda zasad koji je prvi posađan stigao je na rod, napravljen je liker, za probu. Kad bude više roda, onda će se praviti i konkretniji planovi kako da se proda, napominje naš sagovornik i dodaje da je mušmula tražena i kao sveža i kao džem ili liker.

"Džem i liker bi se mogli prodavati, raspitivali smo se - mnogi se interesuju, pa ćemo videti. Cena na pijaci je 100 dinara. Da bi se prerađivalo, mora se uložiti u u tehnologiju, treba da postoje i određeni uslovi, to bi nam bilo malo komplikovano. Upoređivali smo ulaganja i prodajnu cenu u odnosu na šljivu. Za mušmulu ulaganja su mnogo manja, a zna se koliko treba za šljivu i na kraju, šljiva se otkupljuje za 15 do 20 dinara, a mušmula na veliko bude 50 do 60 dinara za kilogram."

Dosadile su vam jabuke? Probajte njihove rođake!

Računica pokazuje da na 10 ari zemljišta treba obezbediti 80 sadnica, a njihova cena je 300 dinara. Kada se tome dodaju i troškovi obrade zemljišta dolazi se do cifre od oko 40.000 dinara, pa nije teško napraviti kalkulaciju za koje vreme se investicija isplati. 


Tagovi

Mušmule Nikola Spasojević Prerada mušmula Rod mušmule Jovan Petrović Cena mušmule Milan Đuričić Liker Cena sadnice


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.