Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 17.10.2022. 09:00
  • Šumadijski okrug, Zagorica

Neko bere kukuruz, a neko sredinom oktobra i jagode?

Jagode koje su sada stigle na rod, posađene su u avgustu. Vremenske prilike koje su pratile vegetativni razvoj ovog voća dovele su do zrenja plodova polovinom oktobra.

Foto: Toppress
  • 175
  • 28
  • 0

Miholjsko leto je uveliko počelo i karakteristično je za oktobar mesec. U ovom periodu obično ubiramo poslednje jesenje plodove i polako se pripremamo za zimu. Međutim, Verica Gajić iz topolskog sela Zagorica ovih dana u svojoj bašti bere jagode, prenosi Toppress.

"Proizvodnjom jagoda se bavim duži niz godina i mogu vam reći da sam zadovoljna. Jagoda traži ulaganja, ali ako imate plodove kada nije velika konkurencija na tržištu možete fino i da zaradite. Imam četiri sorte, albu, asiju, brilu, džoli a sve ukupno ima oko 50 ari", rekla je Gajićeva dodajući da takođe, imaju i nov zasad posađen u avgustu, a tu su i stare od prošle godine. Kaže da kada se na vreme posade i bude lepa jesen one znaju da porode kao što je sada slučaj. Inače, to su prolećne jagode.

Ona naglašava da su jagode koje su sada stigle na rod posađene početkom avgusta. Vremenske prilike koje su pratile vegetativni razvoj ovog voća dovele su do zrenja plodova polovinom oktobra.

Nedavno je cvetala i trešnja

Podsetimo kako je ovih dana zabeleženo i cvetanje višnje na nekoliko lokacija, što je, kažu poljoprivredni stručnjaci posledica vremenskih uslova. Ova pojava se najčešće pojavljuje tamo gde nisu sprovedene pravovremene mere.

Sanda Klještanović iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi kaže da je ova pojava najizraženija u zasadima gde nisu sprovedene mere zaštite u cilju suzbijanja štetnih organizama, prvenstveno od prozrokovača mrke pegavosti lista višnje, usled čega je došlo do prevremenog opadanja listova. Na stablima se zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase, što se obično dešava na vršnim delovima lastara, cvetanje, a ređe se može videti i plod.

Kod Topole i bagrem drugi put cvetao

Iako je vegetacija za većinu biljaka pred samim krajem, toplo vreme je zbunilo i bagrem pa je nedavno i on procvetao u okolini Topole po drugi put.

"Ovih dana sve nas je iznenadila pojava cvetanja pojedinih voćnih vrsta kao što je višnja, ali i cvetanje bagrema i kestena. U početku nisam mogao da verujem kad sam iz daljine primetio da se beli cvet, ali kad sam prišao bliže bagrem je cvetao kao da je proleće uveliko u toku", rekao je za Toppress meštanin sela Belosavci, gde je i uočena ova fenofaza.


Tagovi

Cvetanje trešnje Verica gajić Miholjsko leto Sandra Klještanović Cvetanje bagrema Plod jagode Jagoda u oktobru


Autor

Đorđe Lalić

Više [+]

Zaljubljenik u poljoprivrednu mehanizaciju i pionir agrarnog novinarstva

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]