Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 29.03.2017. 12:00

Ne nasjedajte na sumnje u proizvodnju maline!

Eminentni predavač mr. Adnan Maličević u Visokom je održao predavanje o proizvodnji maline.

Foto: Bigstockphoto/Oleg Tovkach
  • 11.864
  • 904
  • 0

Novoformirano udruženje proizvođača jagodičasto - bobičastog voća "VI-PLOD" Visoko započelo je sa radom i prvim aktivnostima u novoj sezoni. Sve veći broj proizvođača maline, koji žele da zajedničkim stavom i nastupom prema tržištu ali i programima poticaja ostvare svoja prava rezultiralo je formiranjem ovog udruženja. U periodu kada se najavljuje neizvjesna sezona, nepoznata otkupna cijena ali i novi pravilnici tehnologije uzgoja u pogledu korištenja zaštitnih sredstava stvara kod malinara dezorijentaciju i nepovjerenje.

Savjetovanje malinara

Cilj udruženja je svakako tačna, blagovremena i provjerena informacija za bilo koji segment proizvodnje, otkupa, tehnologije uzgoja i poticajnih mjera za svakog učlanjenog malinara. Kako bi što spremnije dočekali već započetu sezonu udruženje "VI-PLOD" je organizovalo predavanje za malinare na temu tehnologije uzgoja malina sa akcentom na kontrolu prskanja. Predavanje je 27.03. održao eminentni predavač mr. Adnan Maličević u Visokom, simbolično počevši predavanje slajdovima proljeće dođe, a malina pođe.

Jedinstven stav malinara

Prije početka predavanja u uvodnim riječima mr. Maličević se malinarima obratio sa nekoliko pitanja: Ko je zadovoljan proizvodnjom, može li se dobro živjeti i zaraditi od proizvodnje maline i slično, na što je velika večina prisutnih pozitivno odgovorila.

"Ne razjedinjujte se, ne nasjedajte na sve izraženiji negativni stav i sumnju u daljnju proizvodnju maline, potrudite se ispuniti sve uslove iz tehnologije uzgoja, i osigurati prvu klasu maline i samim time i veću cijenu, jer cca 40.000 proizvođača u BiH se bavi uzgojem maline", zaključio je mr. Maličević uvodne riječi.

Veliki broj prisutnih malinara na predavanju dokaz je da interesovanje za proizvodnjom maline ne opada i da proizvođači prate razvoj i tehnologiju uzgoja maline. Zasigurno predstojeću sezonu karakterišu određene novine, prvenstveno u korištenju sredstava zaštite i prihrane gdje su pojedina sredstva izbačena sa liste dozvoljenih, neka će se koristiti još ovu sezonu kao i pojava na tržištu novih sredstava sa akcentom na zaštitu okoliša, na što je mr. Maličević skrenuo posebnu pažnju tokom predavanja.

Prvi proljetni koraci

Zbog izuzetno hladne zime sa ekstremnim temperaturnim minusima, mr. Maličević je dao poseban osvrt na problem smrzavanja maline i kako prepoznati simptome.

"Riješite problem sa vodom u malinjaku, nije isti uticaj hladnoće na malinu pri suhom i vlažnom terenu, spriječite zadržavanje vode u malinjaku, još uvijek su moguće temperature ispod nule" upozorio je mr. Maličević proizvođače.

Također svi prisutni su upoznati i sa aktivnostima oko osnovne proljetne gnojidbe, obrezivanja i povezivanja stabala maline. Čišćenje, frezanje, otklanjanje tzv. panjeva korijena, provjera sistema navodnjavanja, obrezivanje, prva gnojidba su aktivnosti koje su sa prvim toplijim danima već započete. Pored agromeliorativnih radnji, pred proizvođačima je i potpisivanje ugovora sa otkupljivačima za ovu sezonu. Iz udruženja Vi-Plod su sugerirali da su za sve nove malinare, početnike vrata udruženja uvijek otvorena i prilika da dobiju sve stručne potrebne informacije i savjete.

Problem nesavjesnog prskanja

Mr. Maličević je upozorio i sugerirao da veliki broj proizvođača, i konstantan porast povečanja površina pod zasadima maline tek sada može da pokaže i problem sa kojim će se susresti proizvođači. Nesavjesno i nestručno korištenje raznih dozvoljenih i "nedozvoljenih" sredstava zaštite i prihrane su se akumulirali u tlu tokom godina i uticali na promjenu fizičko-hemijskih karakteristika koje u većini slučajeva imaju loš uticaj na malinu. Sa dugogodišnjim iskustvom na terenu mr. Maličević se susretao sa raznim situacijama. U neformalnom razgovoru poslije održanog predavanja mr. Maličević kaže da pojedini nesavjesni proizvođači uništavaju sami sebe.

Proljeće dođe i malina pođe...

"Ja ću prskat malinu, kad god niko neće znat - je rečenica koja se često može čuti od nesavjesnih malinara", kaže mr. Maličević te dodaje, "taj nesavjesni proizvođač osim što štetu nanosi sebi, nanosi štetu svima oko sebe, susjedu malinaru, susjedu pčelaru, susjedu koji uzgaja povrće itd. Nažalost nemamo razvijenu svijest šta je dozvoljeno šta nije, kad se šta smije koristit, a kad ne smije".

Očito da ovom problemu mogu stati samo zakonski okviri, ali i stalni inpekcijski monitoring na terenu. Također na kraju predavanja saopštenjem o dozvoljenim sredstvima i njihovom primjenom obratio se i predsjednik udruženja pčelara "Behar".

Na kraju iz novoformiranog udruženja Vi-Plod nisu krili zadovoljstvo organizacijom predavanja u saradnji sa Općinom Visoko, te poručuju da će rad udruženja biti s ciljem njegove svrhe tj. okupljeni malinari sa jedinstvenim stavom i zajedničkim nastupom prema raznim otkupljivačima, nevladinim organizacijama i državnim institucijama.

Foto: Bigstockphoto/Oleg Tovkach; Adi Pašalić


Fotoprilog


Tagovi

Udruženje Vi-Plod Maline Malinari Predavanje Mr.Adnan Maličević Interesovanje Sezona Zaštita Prihrana Okoliš Smrzavanje Gnojidba Otkupljivači Savjet Zasadi maline Problem Tlo Monitoring Predsjednik Organizacija Stav


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.