Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 01.07.2022. 10:30

Nakon berbe obavezno zaštitite trešnju i višnju od kozičavosti lišća

Blumeriella jaapii izaziva značajne štete u proizvodnim nasadima ovog voća, kao i u rasadničarskoj proizvodnji

Foto: Depositphotos/aleabievsasha
  • 133
  • 45
  • 0

Nakon što se završi berba trešanja i višanja poželjno je izvršiti zaštitu od kozičavosti lišća (Blumeriella jaapii). Uzročnik bolesti je gljivica koja uglavnom napada list, pri čemu se tokom juna na licu lista razvijaju sitne crvenoljubičaste pjege dok se na naličju lista (na mjestu pjege) razvija svijetla nakupina ljetnih konidija.

Pjege se prvo pojavljuju uz rub lista, a kasnije se šire prema sredini. Kada se na jednom listu nalazi veliki broj pjega on poprimi crvenkasto-žutu boju i otpadne.

Gljiva prezimljuje u otpalom lišću i na granama. Primarne infekcije se ostvaruju askosporama tokom aprila i maja, a sekundarno širenje bolesti omogućuju ljetne konidije tokom ljetnih mjeseci.

Gljiva prezimljuje u otpalom lišću (Foto: Bekir Dolić)

Ova bolest višnje i trešnje prisutna je u Evropi od 50-tih godina prošlog vijeka. Izaziva značajne štete u proizvodnim nasadima ovog voća, kao i u rasadničarskoj proizvodnji. U toplim i kišnim godinama povoljnim za širenje bolesti, već krajem jula i početkom avgusta može doći do potpune defolijacije napadnutih stabala.

Prema preporukama Federalnog agromediteranskog zavoda zaštitu treba obaviti jednim od pripravaka: Delan 700 WDG, Chromodin S-65 ili Syllit 544 SC.

Zbog iznimno visokih dnevnih temperatura tretiranje se treba planirati u hladnijem dijelu dana (jutarnji ili večernji sati), a pripravke koristiti u skladu s uputama proizvođača!


Povezana biljna vrsta

Trešnja

Trešnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Cherry | Latinski naziv: Prunus avium L.

Trešnja se uzgaja za potrošnju u svježem stanju, manji broj uzgaja se samo radi prerađevina (kompoti, džemovi, marmelade, sirovina za konditorsku industriju), a najmanje se... Više [+]

Višnja

Višnja

Sinonim: - | Engleski naziv: Sour cherry | Latinski naziv: Prunus cerasus L.

Višnja ima manju krošnju od trešnje i većinom rastu kao grmolika stabla, pa ih je lakše »ukomponirati« u vrt. U BiH su zastupljene najviše sorte : Maraska, Oblačinska, Hajmanov... Više [+]

Tagovi

Kozičavosti lista Trešnja Višnja Blumeriella jaapii Zaštita voća


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...