Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klupske sorte
  • 24.01.2023. 18:00

Najzanimljivijih 6: Koje će se klupske jabuke saditi ove sezone?

Šest klupskih sorti se izdvojilo prema kvalitetu svojih plodova i dostupnošću na tržištu

Foto: Depositphotos/AleksanddrKondratov
  • 113
  • 14
  • 1

U voćnjacima francuske grupe proizvođača jabuka Innatis, čija povijest seže u 1960. godinu, klupske sorte predstavljaju više od 60 posto površine, a trend bilježi rast. Sredinom sezone objave pregled klupskih sorti, od kojih je svaka odabrana zbog svojih specifičnosti i komplementarnosti, prenosi Freshplaza. Ove sezone donose njih šest: 

Šta su klupske sorte jabuke? Evo TOP 10 najpoznatijih

HoneyCrunch je proizvedena u dolini Loire i u Njemačkoj. To je dvobojna jabuka koja se odlikuje hrskavošću i tankom pokožicom. Na policama supermarketa i kod veletrgovaca nalazi se od septembra do juna. Okus joj je osvježavajući, a plodovi su pogodni za užinu i kulinarsku pripremu. "Berba je po obimu bila slična prošlogodišnjoj, s većim plodovima. Kvalitet ukusa je dobar zahvaljujući vremenskim uslovima koji su pogodovali visokom sadržaju šećera", ocijenio je sezonu Arnaud de Puineuf, odgovoran za ovu sortu.

Lolipop se odlikuje intenzivnom crvenom bojom, visokim sadržajem šećera i dugotrajnošću tokom skladištenja. To je slatka i blaga jabuka, a dostupna je od oktobra do jula. Od pojave na tržištu 2017. godine, doživjela je snažan razvoj kako za konvencionalnu tako i za organsku proizvodnju. "Kao najslađa na tržištu, lako je našla svoje mjesto u trenutnoj ponudi organskih jabuka.”

Zingy je proizvedena u dolini Loire i jugoistoku Francuske. Plod jabuke je dvobojan, malo nakiseo s jakom crvenom bojom. Uglavnom se prodaje u Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Choupette je dvobojna sorta koja je cijenjena zbog slatkoće, hrskavosti i bogate arome. Dostupna je od decembra do avgusta. "Alternativa je Gali i uvoznim jabukama od mjeseca maja", objašnjava James Launay iz Innatis grupe. 

Juliet je također dvobojna, a 2022. je proslavila svoju 20. godišnjicu. Prva je jabuka koja je 100 posto organska. Prodaje se od oktobra do jula u Francuskoj i još 30 drugih zemalja, a osvaja i nove kupce.

Lubee je odlična organska jabuka žutih plodova koji su veoma aromatični sa savršenom ravnotežom šećera i kiselina, ističu voćari. 


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Klupske jabuke Jabuka Uzgajanje jabuke Innatis grupa HoneyCrunch Lolipop Francuski voćari


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.