Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koštičavo voće
  • 22.01.2022. 12:00

Najavljeno zahlađenje pogodovaće breskvama i ostalom koštičavom voću

Visoke temperature krajem prošle i početkom ove godine, dovele do buđenja vegetacije, odnosno, aktiviranja pupoljaka koji bi u ovom periodu godine trebalo da miruju.

Foto: Bojan Kecman
  • 117
  • 79
  • 0

Iako je na većim površinama jabučastog i koštičavog voća zimska rezidba uveliko počela rezači prijavljuju da vegetacija skoro da nije ni stala krajem prošle godine iako su novembar i prva polovina decembra bili hladni u poređenju sa 2020. godinom.

Na voćarskim makazama, nakon rezova, ostaju sokovi iz stabla.

Velika količina vlage 

Razlog je, po svemu sudeći, u velikoj količini padavina u navedenom periodu pa, zbog povećane vlage u zemljištu, voće nije ušlo u fazu mirovanja.

Koštičavo voće, inače, ranije kreće sa vegetacijom u poređenju sa jabučastim voćem. Zato je bolje sačekati sa rezidbom sve do marta kako ne bi provocirali aktiviranje korijena i početak vegetacije.

Pazite da ne dođe do "prženja" pupoljaka

U tom smislu dobro je uraditi zimsko krečenje debla koštičavih voćaka, pa čak i tretman cijelog stabla s krečom, samo bi trebalo da se obrati pažnja da sloj kreča na pupoljcima bude tanji, da ne bi došlo do "prženja" pupoljaka. Krečenjem se usporava početak vegetacije i spriječava širenje i pojava raznih gljivica koje uzrokuju bolesti na deblu i stablu.

Slab rod posljednjih godina

Breskva i kajsija naročito su osjetljive u ovoj fazi godine ako su temperature visoke. Zato će najavljena hladnoća koja bi, prema najavama meteorologa, trebalo da traje barem desetak dana, usporiti početak vegetacije i otvaranje pupoljaka.

Upravo su klimatske promjene koje su sve više vidljive posljednjih desetak godina dovele do toga da se zasadi sa stablima breskve, sve više krče. Rani mrazevi krajem marta i u aprilu uzrokuju propadanje pupoljaka koji ranije počinju sa listanjem i cvjetanjem.

Prisutan trend smanjivanja površina pod breskvom

Prošla i 2020. godina bile su vrlo nepovoljne za uzgajivače breskvi i kajsija. Roda skoro da nije bilo, a i voćari koji su upotrebljavali sisteme za orošavanje, nisu uspjeli da spasu cvijet od smrzavanja.

Prisutan trend smanjenja površina

Inače, u Republici Srpskoj, prisutan je trend smanjivanja površina pod breskvom. Procjene pokazuju da je pod ovom voćnom vrstom svega oko 150 hektara. Na javni poziv Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, u prošloj godini, za podizanje novih zasada breskvi, krušaka, šljiva i jabuka, za zasad breskvi prijavilo se svega nekoliko voćara koji će ubrzo da posade nekoliko hektara s ovom kulturom. Nešto više hektara pod breskvom nalazi se u istočnom dijelu RS, tačnije u Hercegovini.

Iako je popularno voće kod potrošača i ima prolaz na tržištu mana breskve je u kraćem periodu eksploatacije. Već nakon 12 do 15 godina, najviše 20, stabla propadaju bez obzira na provedene mjere zaštite i ishrane, a tu je i kovrdžavost listova breskve (lat. Taphrina deformans), koja se često pojavljuje početkom vegetacije i dovodi do smanjenja roda, kao i kvaliteta formiranih plodova.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja je porijeklom iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Breskva Taphrina deformans Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske Krečenje voća Rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁