Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 07.02.2023. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Čelić

Na bh. tržište stižu nove sorte jagode - otpornije na bolesti

Na savjetovanju u Čeliću je bilo riječi i o samom načinu ishrane biljaka i novim gnojivima na bazi aminokiselina

Foto: Depositphotos/Photozirka
  • 320
  • 53
  • 0

Nove sorte jagoda, otpornije na bolesti i s većim prinosima, bit će dostupne na bh. tržištu već od predstojeće sezone sadnje. Potvrđeno je ovo tokom stručnog savjetovanja proizvođača, održanog prije nekoliko dana u Čeliću. S godišnjom proizvodnjom oko 1.500 tona jagode, ova općina je lider u proizvodnji jagode u Bosni i Hercegovini, ali i jedna od većih regija na Balkanu.

Prema riječima Nerima Džafića, stručnog saradnika za poljoprivredu Čelića, pod ovom kulturom je oko 70 hektara zemljišta. Oko 80 posto proizvodnje odvija se u zaštićenom prostoru, visokim tunelima. Pored domaćina, o trendovima u zaštiti, ekološkim standardima u proizvodnji i uzgoju te novim sortama, govorili su edukatori iz tri države: mr.sc. Danko Tolić iz Hrvatske, prof. dr Josip Beroš iz Srbije te Mili Dizdarević, predstavnik rasadnika Vissers iz Nizozemske. 

"Proizvođačima su prezentirana i sredstva za zaštitu od bolesti koje se pojavljuju kod različitih sorti. Najviše pažnje je posvećeno phytophthori i botrytisu, koji proizvođačima prave najveće probleme. Zbog nedovoljne zaštite dođe do truleži korijenovog vrata te u cvjetanju same biljke ona jednostavno propadne, spusti listove i osuši se", rekao je Džafić, te dodao kako se botrytis javlja u samoj berbi, kada se biljke ne mogu tretirati nikakvim sredstvima i tu proizvođači imaju najveće gubitke.

Folijarna ishrana

Napomenuo je kako treba djelovati preventivno i primijeniti odgovarajuće preparate. Na savjetovanju je bilo riječi i o samom načinu ishrane biljaka i novim gnojivima na bazi aminokiselina, koja se pojavljuju na našem tržištu i mogu se koristiti za folijarnu ishranu. 

"Kod nas se većinom ishrana vrši kristalonima kroz sistem za navodnjavanje 'kap po kap'. Predstavljena je folijarna ishrana specijalnim gnojivima, koja nisu baš NPK, nego posebno kalij, posebno aminokiseline...Profesor Beroš je pojasnio da ona manje opterećuju zemljište", naveo je naš sagovornik. 

Džafić je pojasnio da se na našem području, jagoda većinom uzgaja na istim parcelama duži period, gdje uslijed primjene kristalona dolazi do zakiseljavanja, stoga je upoznavanje s novim načinom ishrane izuzetno značajan za proizvođače.

"Također, ako smo imali kišu i ako je zemljište mokro, ne možemo ići kroz sistem jer ćemo imati još više vode, onda idemo s folijarnom prihranom, odnosno hranivom koje je biljci potrebno u to vrijeme", dodaje. 

Nove sorte u BiH

Predstavnik rasadnika Vissers iz Holandije, koji djeluje za područje Njemačke, Švicarske i Austrije, predstavio je nove sorte koje stižu na naše područje. "Od ove godine imaju uvoznika i za BiH, preko kojih će njihove sadnice biti dostupne u BiH već od predstojeće sezone, one bi mogle da zamijene trenutne jer odgovaraju našem području i otporne su na određene bolesti i daju dobre prinose u drugoj i trećoj godini što je nama interesantno jer mi imamo jagodu koja dogodine bude sitna pa nije isplativa", pojašnjava Džafić. 

Poseban dio predavanja je bio posvećen mjesečarki, višerodnoj sorti koja izuzetne prinose, a pridonosi cijelu godinu uz odgovarajuću ishranu, koja mora biti obimnija nego kod standardnih sorti. 

Prošla godina je ocijenjena dobrom kada je riječ o uzgoju jagode u Čeliću. Očekuje se da će ove sezone biti zabilježen i blagi rast površina pod ovom kulturom, a domaćini se spremaju i za "Dane jagodastog voća BiH" koji bi trebali biti održani u maju. Podsjetimo, ovaj sajam je upriličen lani nakon 12 godina pauze, a očekuje se da će se ova manifestacija održavati u kontinuitetu i u narednim godinama. 


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Tagovi

Jagoda Čelić Nove sorte Prihrana jagoda Gnojivo Nerim Džafić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]