Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 21.04.2021. 10:00

Mraz u Topličkom okrugu "obrao" rod kajsije i breskve?

U Topličkom okrugu mraz je oštetio cvetne pupoljke kajsija i bresaka, pa će rod biti manji za 70 odsto, ali su jabuka i višnja zbog kasne vegetacije "izbegle" štetu. Dobro su "prošle" maline, kupine i vinova loza.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 105
  • 208
  • 0

Jutarnji mrazevi u aprilu "jako" su oštetili cvetne pupoljke kajsija i bresaka, tako da će ovogodišnji rod tog voća na području Topličkog okruga ove godine biti umanjen za 70 odsto, kazao je Agenciji Beta Milan Tošković savetodavac za voćarstvo Poljoprivredno savetodavne stručne službe (PSSS) u Prokuplju.

Istakao je da su prolećni mrazevi u Topličkom kraju do te mere oštetili cvetove ovog voća, da i kada se vreme stabilizuje ono neće moći da se oporavi, pa će ovogdišnji rod biti znatno umanjen, a na nekim zasadima ga neće ni biti.

Štetu "izbegle" maline i kupine

Prema njegovim rečima, zahvaljujući kasnijoj vegetaciji, od mraza su se spasili zasadi jabuka i višanja. Spašeni su i zasadi malina i kupina koje se po pravilu gaje na većim nadmorskim visinama, pa je i kod njih vegetacija nešto kasnije krenula.

Mraz i sneg nisu oštetili malinu, samo doprineli pogoršanju situacije?

Kako je ranije rekao za Agoklub stručnjak za jagodasto voće Aleksandar Leposavić poplave u 2020. godini ostavile su dugoročne posledice koje se i danas vide u voćnjacima, te da je mraz samo doprineo pogoršanju situacije u malinjacima, ali ne i da je sneg jedini krivac za takvo stanje.

U Topličkom kraju mraz nije naneo štetu ni vinogradima kod kojih su krenuli pupoljci. Tošković se osvrnuo i na ovogodišnje vremenske neprilike u Francuskoj, kada su zbog izuzetno niskih temperatura koje su trajale veoma dugo potpuno stradali vinogradi.

Podsetimo, vinogradari od Bordoa do Burgundije palili su sveće (metalne posude ispunjene voskom), slamu, a kako piše Decanter, iznad vinograda leteli su čak helikopteri korišćeni za cirkulaciju toplijeg vazduha, sve kako bi zaštitili ovogodišnju berbu od niskih temperatura. Uprkos njihovim naporima, postoji izveštaj o ozbiljnoj šteti u zasadima širom te zemlje.


Tagovi

Mraz Oštećenja od mraza Rod voća Rod kasije Rod breskve Toplički okrug Aleksandar Leposavić Francuski vinogradi Milan Tošković


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na ovu egzotičnu biljku 🍍 sam naišla jednog jutra na putu do Limanske pijace. Nasmejana baka Slavica me je uverila da je moguće gajiti je u našim klimatskim uslovima. Dala mi je jedan važan savet: ''Zalivaj ga samo destilovanom vodom, vodo... Više [+]