Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 06.07.2020. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Beočin

Mladi u poljoprivredi vide isplativost ako se radi porodično i na malo

Puno imamo posla, a mogu slododno da kažem da je poljoprivreda isplativa grana kada se radi porodično i na manje. Mi smo prvi put ove godine sami rezali tako da nam je to bila velika ušteda, a ja sam eto i to naučila, kaže Suzana Kovačević iz Beočina za Agroklub.

Foto: Bigstock/Yastremska
  • 271
  • 58
  • 1

Sve više mladih ljudi okreće se poljoprivredi, a sve u nadi da će od nje uspeti da prehrane sebe i svoju porodicu. Jedni od mnogih su i bračni par Suzana i Petar Kovačević. Suzana je inače rodom iz Sombora, a ljubav je odvela u sremski gradić Beočin.

U detinjstvu ni sanjala nije da će se baviti poljoprivredom, jer je želela da postane lekar. Iako ima tri ćerke, nije joj teško da po ceo dan sa suprugom provodi u voćnjaku, gde brižno vodi računa o višnjama, šljivama, malinama. Uz kopanje, orezivanje, branje, plevljenje, ona stigne da skuva marmeladu i sokiće, koje uspešno prodaje.

Vina iz Srema dobila oznaku geografskog porekla

Osim što je zavolela Peru, zavolela je Srem, ali i voćarstvo i vinogradarstvo, o kom nije znala skoro ništa, jer je zavrsila Srednju medicinsku školu.

"Kozmetologija je bila moja ljubav pa sam završila smer farmaceutskog tehničara i htela sam dalje na medicinu. Međutim moji roditelji me u odabiru posla nisu previše podržavali. Put posla me odvodi u Novi Sad, a čim sam se zaposlila i osetila svoj dinar, zaboravila sam na studiranje. U međuvremenu sam se udala i rodila tri divne devojčice Nikolinu, Marijanu i Sofiju", priča Suzana koja sa mužem vodi poljoprivredno imanje Kovačević.

Prezadovoljni poslom

Pera se bavi poljoprivredom maltene od rođenja, a prvobitno je radio sa ocem. Ipak, nakon ženidbe podelili su imanje, bračni par se osamostalio i od tada rade sami, a kako Suzana navodi, prezadovoljni su s poslom. 

"Nama su pripale parcele sa breskvama, dve sa šljivama, veliki vinograd, mlade višnje, šljive, maline. Puno imamo posla, a mogu slododno da kažem da je poljoprivreda isplativa grana kada se radi porodično i na manje. Mi smo prvi put ove godine sami rezali tako da nam je to bila velika ušteda, a ja sam eto i to naučila. U vinogradu imamo jako lepe sorte poput hamburga, moldavije, muskat italije, karmena." 

Vinograd sa sortama hamburg, muskat italije, moldavije...(foto: Suzana Kovačević)

Vinograd će dobro roditi, a kako kaže, celu parcelu bresaka imaju u planu da vade, jer je voćnjak već poprilično star, a na njihovo mesto će da posade mladice kruške. Osim toga, planiraju i podizanje novog voćnjaka, gde će zasaditi vinogradarske breskve i nektarine. 

"Vinogradarske breskve već imamo i one su poprilično tražena roba na pijacama. Ono što je potrebno jeste da svako ko se bavi poljoprivredom mora da istraje u poslu koji radi, a za to je potreban veliki rad i odricanje. Što se više samostalno angažujemo više i posla imamo. Ukoliko imamo dobru rodnu godinu, angažujemo i radnike, a i ćerkice nam malo pomognu", ističe naša sagovornica. 

Subvencije za novi zasad

Kako kaže, s obzirom na to da su po papirima mlado gazdinstvo, za sada nisu uzimali kredite od banaka. Doduše, jedan su nedavno podneli, a iskoristili su subvencije za kupovinu rotofreze pipalice za međurednu obradu.

Opština Inđija: Za kupovinu kuća za mlade bračne parove - 10 miliona dinara

"Razmišljamo da pokušamo da i na jesen dobijemo subvencije od države kako bismo podigli novi zasad. Mi se inače isključivo bavimo proizvodnjom voća, a povrće gajimo da bi deca imala zanimaciju u dvorištu. Imali smo sreće da uspemo u poslu koji oboje volimo, a to je proizvodnja i prodaja voća. Od viška voća pravim i prodajem marmeladu i sokiće. Volim veoma da eksperimentišem to mi je ostalo iz vremena rada u apoteci. Mada gledam da pravim kao sebi imam i svoje stalne mušterije i to mnogo cenim", kaže Suzana i dodaje da se uvek raduju kad je godina povoljna, pa kad imaju kome da plasiraju robu i kad je kvalitet te robe odličan

Zahvaljujući internet stranici nisu osetili krizu uzrokovanu pandemijom

Ističe da im je ove godine odlično rodila šljiva, te se nada i proširenju voćnjaka sa četiri na šest hektara. 

"Imamo i tezge na pijacama u Veterniku i Futogu, a planiramo da se ubacimo i na novosadske. Dobro je da sam u doba korone i vanredne situacije imala stranicu te sam radila konstantnu dostavu, pa veliku krizu nismo previše osetili." 

Ove godine šljiva na gazdinstvu Kovačević odlično rodila

Suzana obožava pijacu, jer kako kaže pošto voli jako da radi sa ljudima nije joj teško da pored domaćinstva i imanja prodaje i na pijaci.

"Nemamo 'baba deda servis' pa sam malo više ušla u priču s ovim", kaže naša sagovornica.

Nepovoljni vremenski uslovi ugrozili ceo rod ranog voća

Napomenula je i da je ova godina bila najnepovoljnija za ranu breskvu i nektarinu, jer su izgubili skoro ceo rod.

Kajsija i šljiva u opasnosti, a ratari neka sačekaju

"Ono što mene i supruga najviše brine jesu vremensko nepogode praćene gradom. Tada može da se izgubi ceo rod i ulaganje za pet minuta. Mnogo me to sekira, ali opet mislim da sam za svoje 34 godine dosta toga naučila", zaključila je sagovornica.


Tagovi

Suzana Kovačević Domaćinstvo Kovačević Vinograd Uzgoj voća Prodaja na pijaci Onlajn prodaja Mladi poljoprivrednici


Autor

Ljiljana Milovanović

Više [+]

Poljoprivredna tehničarka voćarsko - vinogradarskog smera sa bogatim novinarskim iskustvom u različitim medijima. Dobtinica nagrade za najbolju novinarku Dnevnika 2010. godine. Ljubitelj pasa.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.