Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje poljoprivrednika
  • 29.05.2018. 12:00

Mladi proizvođači udruživanjem do bolje tržišne pozicije

Sve veći broj novih zemljoradničkih zadruga, koji pre svega okupljaju mlade poljoprivredne proizvođače ukazuje na to da je udruživanje prepoznato i da se samo tako mali poljoprivrednici mogu pozicionirati na tržištu, ali i ostvariti dobru zaradu. Osim toga, udruživanjem je lakše doći i do izvora finansiranja.

Foto: ZZ Kumovi plus Vučje
  • 1.390
  • 118
  • 0

Direktor zemljoradničke zaduge "Kumovi plus" Vučje, koja se nalazi u selu Kare kod Žitorađe, Đoko Vujanović objašnjava da je ideja o osnivanju zadruge odavno postojala, ali da su tek lane stvoreni uslovi da se to reazlizuje. Njegovo iskustvo pokazuje da zadrugarstvo ima mnoge prednosti u odnosu na individualno gazdinstvo. Pre svega lakša je naplata prodatih proizvoda, a se i brže dolazi do izvora finansiranja novih investicija. Osim toga, kako on napominje nabavka proizvodnog materijala je mnogo lakša i povoljnija.

Voćnjak sa šljivom sorte stenlej ponos zadruge

Osnivači su u ovu zadrugu uneli svu svoju imovinu: zemljište, voćnjake, pa čak i stari traktor, koji će služiti dok ne stigne novi za koji se nadaju da će uspeti da nabave novcem iz IPARD-a. Vujanović naglašava da se u posedu zadruge nalazi voćnjak površine 10 hektara u kojem dominira šljiva sorte stenlej, na koju su vrlo ponosni jer je prošle godine ostvaren prinos od 120 kilograma po stablu, dok je kod nekih stabala bio čak 190 kg po stablu. Osim prinosa, naš sagovornik ističe da je kvalitet ploda izuzetan jer mogu da se pohvale proizvodima koje bi svaki kupac poželeo. Za dobre prinose i kvalitet proizvoda, kako ističe Đoko Vujanović zaslužna je pravovremena primena odgovarajućih agrotehničkih mera, uređenje voćnjaka i navodnjavanje, naročito u najvrelijim letnjim mesecima.

Sloga i dogovor recept za uspeh

Zadruga kojom Vujanović rukovodi, bez obzira na to što postoje rođačke i kumovske veze, funkcioniše po principu dogovora svih zadrugara: Miroljuba Vujovića, Dragoslava Pešića, Nataše Vujović i Rada Đorđevića. Ipak, Đoko kaže da je oko poslova u voćnjaku najviše angažovan Miroljub, dok su ostali zadrugari zaduženi za marketing i nabavku materijala.

U planu proširenje i prerada

Jedan od glavnih ciljeva ove zadruge je okupljanje mladih proizvođača i razvoj sela, u kojem će svako moći da ima korist od sopstvenog i zajedničkog rada. U skladu s tim, menadžment zadurge pruža usluge i razmenu iskustava prilikom sadnje, uzgoja i tretmana voća. Vujanović naglašava da je u planu ovih zadrugara da u predstojećem periodu povećavaju površine, ali i da imaju u planu i preradu proizvoda: "U planu je da u budućnosti imamo površinu pod voćem od 50 hektara, i to 20ha višnje i 30ha šljive sorte stenlej. Takođe, želimo da imamo i finalni proizvod, pre svega rakiju, džem i slatko", objašnjava ovaj domaćin.

Udruženi vidljiviji na tržištu

On se nadamo se da će u narednom periodu značaj zemljoradničkih zadruga i sve prednosti udruživanja biti prepoznate kod poljoprivrednih proizvođača, zato što je to redak način da se kao mali proizvođači probiju na tržištu. Kako izgleda voćnjak zadruge "Kumovi plus" možete pogledati na video snimku.


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujnog rasta. Pojedine sorte zahtevaju oprašivače, dok se neke oprašivaju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim ili... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Šljiva Zadrugarstvo Đoko Vujanović Žitorađa Vučje Zadrugarstvo Kumovi plus Stenlej


Autorka

Julijana Radenković

Više [+]

Julijana je master diplomirani agroekonomista. Autor nekoliko naučnih radova. Moto: "Ko hoće nešto da učini, nađe način, a ko ne želi, nađe izgovor".