Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija od kupine
  • 27.11.2021. 12:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Usorci, Oštra Luka

Miroslav Crnobrnja proizvodi traženu rakiju od kupina - proširio je i zasad

Mladi inženjer poljoprivrede iz sela Usorci kod Oštre Luke, Miroslav Crnobrnja, proizvodi originalnu rakiju od kupina.

Foto: Arhiva Miroslava Crnobrnje
  • 412
  • 537
  • 0

Miroslav Crnobrnja iz Usoraca kod Oštre Luke, uzgajivač kupina i proizvođač kupinovog vina, ove godine proširio je i asortiman proizvoda i plantažu o kojoj vrijedno brine. Proizveo je originalnu rakiju od domaće, hemijski netretirane kupine, voća koje je postalo brend ovog kraja. Proširio je i porodičnu plantažu na kojoj je sada 220 sadnica. Sa nama je podijelio utiske o ovoj nesvakidašnjoj vrsti potkozarske rakije, ali i buduće planove.

Kupinovača je voćna rakija destilovana iz fermentirane zrele kupine. Bezbojna je, prijatnog mirisa i ukusa. Da bi rakija bila dobra, najvažnije je da su plodovi zdravi, sočni, zreli i slatki, otkriva nam Miroslav.

Kupina mora biti tehnološki zrela i zdrava

"Pored svježe, mi koristimo i kupine koje su već bile u proizvodnji vina. Tu suvu materiju smo prije bacali, a onda smo došli na ideju da i to iskoristimo u proizvodnji rakije", priča naš sugovornik dodajući da je sam proces proizvodnje isti kao i kod ostalih rakija.

Karakteristična je po mirisu i okusu

Ono o čemu posebno vode računa, kako u proizvodnji vina, tako i u proizvodnji rakije, pojašnjava, jeste to da imaju tehnološki zrelu i zdravu kupinu. Stoga ne dozvoljavaju da im u proces prerade dolaze plodovi koji nisu dobrog kvaliteta. "Možda je to razlog zašto proizvodi sa naše plantaže imaju drugačiji, unikatan ukus, koji su naši kupci prepoznali. Mnogi nam kažu da se osjeća da ta pića imaju dušu, jer je svima poznato s koliko ljubavi i truda su napravljeni."

Ističe da je ova rakija vrhunskog kvaliteta proizvedena po originalnoj recepturi. "Veoma je rijetka i specifična, namijenjena je svima koji vole i znaju da uživaju u sitnim zadovoljstvima kao i vrsnim poznavaocima dobrog ukusa svih vrsta pića", poručje te otkriva da je karakteristična po svom mirisu i ukusu. "Ako vam se svidi "na prvi gutljaj", postaće vaše omiljeno piće. Servira se rashlađena, obavezno u dobrom društvu i uz dobar zalogaj. A poklanja se s posebnim poštovanjem i od srca."

Proširili zasad

Prije nekoliko dana ovaj je voćar završio jesenju sadnju 100 novih sadnica kupine, a trenutno ih broji više od 220,  na površini od oko jednog i po dunuma. "Naš cilj jeste da iz godine u godinu proširujemo zasad. Smatramo da treba ići korak po korak. Trenutnu površinu možemo da obrađujemo bez angažovanja dodatne radne snage. Kada dođe period berbe, tada imamo i ljude koji nam dolaze u ispomoć", kaže te zaključuje da ono što mogu da garantuju jeste da će njihovi kupci svake godine imati kvalitetno vino i ostale proizvode.

 

Kvaliteta voća je na prvom mjestu

"Ostaćemo dosljedni našim principima kojih se držimo od samog početka, a to je da proizvodimo zdravu kupinu koja neće biti hemijski tretirana. Idemo u pravcu sertifikacije organske proizvodnje, pa će samim tim, naši proizvodi biti od većeg značaja na tržištu."


Fotoprilog


Tagovi

Kupinovača Rakija od kupine Miroslav Crnobrnja Uzgoj kupine Rakija


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...