Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • jagoda Clery
  • 14.09.2021. 10:00
  • Srednjobosanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Jajce

Mevlija Zečić: Evropska metoda berbe najisplativija, sve jagode rasprodam

Vlasnica plantaže jagoda "Melly" u Vincu ove godine po prvi put ponudila je opciju da kupac sam ubere jagode i plati ih po pristupačnoj cijeni, što do sada nije bilo karakteristično na našim prostorima.

Foto: Arhiva Mevlije Zečić
  • 881
  • 532
  • 0

Mevlija Zečić iz Vinca, kod Jajca, vlasnica je plantaže jagoda "Melly", koja je među prvima u našoj zemlji uvela evropski princip berbe tog voća. To podrazumijeva da ih kupci sami beru i da ih na kraju izvagaju i plate po dogovorenoj cijeni, koja je obično puno pristupačnija od one u trgovinama. Iako je nekoliko godina živjela u Njemačkoj i tečno govori njemački jezik, ne planira tamo živjeti već sebe vidi kao uspješnu poljoprivrednicu.

"Odrasla sam na selu pa sam naviknuta na poljoprivredu i rad sa zemljom. Volim prirodu, slobodu, biljke i životinje i to me je potaklo da se i sama počnem baviti tim poslom, najprije u plastenicima, a kasnije i na otvorenom polju", za Agroklub priča Mevlija.

Prvi izbor bilo je povrćarstvo

Nakon što se udala, a sin malo porastao, pokušala je raditi u zatvorenim prostorima kao što je pekara, cvjećara i drugi, ali to je nije ispunjavalo. Uz podršku muža Jasmina, prije šest godina odlučila se za kupovinu zemljišta i plastenika, a kasnije i na iznajmljivanje dodatne zemlje. Tada se počinje baviti intenzivnim uzgojem paradajza, paprike i krastavaca, a sve proizvedeno uspijeva prodati na kućnom pragu.

"Trudim se da proizvodi budu što zdraviji, bez upotrebe pesticida, a ukoliko se desi neko oboljenje pribjegavam alternativnim metodama, bez hemije", ističe naša sagovornica, dodajući da je svaki dan aktivna. Radi, obilazi njive, nadgleda poslove, a po potrebi zovne i radnika ili žene iz sela na dnevnicu.

Nezgoda sa vjetrom donijela drugu mogućnost

Taman kada je razmišljala da proširi uzgoj na 350 metara kvadratnih, desio se jak vjetar i porušio postojeće objekte. Ova nezgoda ju je navela da svoje vrijeme uloži u neku drugu kulturu, te se kao najbolji izbor nametnula jagoda.

Jagoda kao pravi izbor isplative proizvodnje

Prvi dunum od 4.000 sadnica finansirala je sama dok je za drugi dobila pomoć od švicarskog Caritasa, uz vlastitu nadoplatu od 500 KM, što se pokazalo kao odlično ulaganje.

"Imala sam više vrsta povrća, međutim to je bilo previše posla i obaveza, bez slobodnog vremena između sezona. Prošle godine odlučila sam uzgajati samo jagodu sorte Clery. Posadila sam je u plastenike, stigla je prvog aprila, kada je nema niko u okolini pa sam je mogla prodati po dobroj cijeni", napominje.

"Uberi sam" - pokazala se kao najbolja opcija

Taman kada je obrala tu voćku u zaštićenom prostoru, sa zrenjem su počele i one na otvorenom i tu Mevlija odlučuje napraviti iskorak u odnosu na ostale poljoprivrednike. Ponudila je mogućnost "uberi sam i plati manje", što je naišlo na dobar odziv.

Kako kaže, bila je velika posjećenost na plantaži. Posebno su dolazila djeca sa roditeljima ili nenama i dedama, za njih je to značilo spojiti ugodno sa korisnim. "Sve jagode sam prodala tu na plantaži i dobro sam prošla jer je jedina druga mogućnost bila da ih vozim otkupljivačima po bagatelnoj cijeni", otkriva nam.

Voli reći da svoj uspjeh duguje brojnim seminarima i obukama, koje je prošla kako bi naučila što bolje brinuti se o usjevima. Trudi se da ne propusti niti jednu stručnu edukaciju koja se organizuje u njenom okruženju. Nastoji da stekne što više znanja i da se okuša u proizvodnji ostalog voća. Ove sezone probala je i sa uzgojem dinje i lubenice, a s obzirom da je imala plodove i do 8,5 kilograma, u 2022. planira ozbiljniju proizvodnju.

Uskoro i proširenje proizvodnje

Sorta Clery pokazala se kao kvalitetna i veoma slatkog ploda, te je zato veoma tražena pa planira proširiti proizvodnju u nekom skorijem periodu. Prema njenim riječima, dosta joj je pomoglo što je po prirodi optimistična zato što se tokom pokretanja proizvodnje puno puta susretala sa negativnim komentarima i pesimističnim razmišljanjima zbog nesigurnosti otkupa i cijene koja zna drastično varirati iz godine u godinu.

Clary je kvalitetna sorta, slatkog ploda

"Kod nas u BIH veliki je problem što svi hoće siguran plasman da bi se uopšte odlučili na proizvodnju bilo čega, a tržište je promjenjivo. Jedne godine je traženo i plaćeno nešto, a kroz neko vrijeme stanje se apsolutno promijeni. No, nekada treba i rizikovati. Bitno je proizvesti, kada stignu plodovi, prepozna se i kvalitet, te dođu i kupci", poručuje ova Jajčanka.  


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj jagode Sorta Clary Mevlija Zečić "Uberi sam" Plastenička proizvodnja Prodaja na kućnom pragu Evropski način berbe


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer