Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rakija i rakijaši
  • 30.10.2020. 16:00

Međunarodni festival rakije: Nikad više takmičara, rakija sve bolja!

Najvažnije je što primećujemo napredak u kvalitetu kod proizvođača, rakijska scena se polako menja, to su sve bolje i bolje rakije i destilati, naveo je organizator Dejan Mijailović.

Foto: Bigstock/guruxox
  • 714
  • 62
  • 0

Treći po redu Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" ove godine nadmašio je sva očekivanja po pitanju broja prijavljenih. Žiri je imao težak zadatak pred sobom, ocenjeno je 1.300 uzoraka, a titula Šampiona festivala za 2020. pripala je Dragoslavu Čihoviću iz Gornje Trepče.

Svojim vinjakom, starim 11 godina, uz ocenu 18,83, odneo je pobedu do koje, kako i sam kaže, nimalo nije bilo lako doći. Ali, iskren je, dobre rezultate je očekivao.

Treći Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" - u oktobru

"Bez lažne skromnosti, svestan sam da ovaj vinjak ima odličan kvalitet, nisam mogao da pretpostavim da je najbolje piće u Srbiji, međutim, znao sam da ću se dobro kotirati. Ovo priznanje je potvrda mog dosadašnjeg truda, rada i istrajnosti u celom tom procesu", navodi Čihović.

Jedno od najboljih pića koje može da napravi

Srž kvaliteta je, dodaje, strpljenje, disciplina i posvećenost.

"S obzirom na to da se ovo piće pravi destilacijom vina, te taj destilat mora da sazri u hrastovom buretu, vrlo je važno obezbediti kvalitetno bure kako bi i krajnje piće bilo dobro. Ja inače proizvodim vino, ali usput pravim i ovaj vinjak, kao i rakiju šljivovicu, viljamovku i kajsiju. Godišnje preradim oko pet, šest tona grožđa, dve, tri tone šljive i dve tone kajsije", navodi naš sagovornik i dodaje da je minimum pet godina potrebno da vinski destilat leži u buretu, a da se baš ovim pićem predstavi na takmičenju odlučio je jer je to, napominje, jedno od najboljih koje se može napraviti.

Samo šljive - 470 uzoraka

Proizvođači iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Rumunije i Srbije nadmetali su se u 24 kategorije među kojima su se našle rakije od šljive, dunje, kruške, kajsije, jabuke, grožđa.

Kvalitetna rakija od šljiva: Muljanje, temperatura, destilacija

"Šljiva je definitivno bila najzastupljenija, stiglo nam je između 460 i 470 uzoraka i to je dokaz da je tradicionalziam izuzetno prisutan i da zauzima prvo mestu u preradi voća za rakiju. Nakon toga slede kajsija, kruška, dunja. Prošle godine smo imali ukupno oko 470 uzoraka, a ovogodišnja zainteresovanost ubedljivo nas je izdvojila kao najveću manifestaciju posvećenu rakiji u regionu", navodi organizator Dejan Mijailović.

Proglašenje pobednika onlajn

Iako je, po planu, trebalo da bude održana u poljoprivrednoj školi "Josif Pančić" u Pančevu, zbog trenutne epidemiološke situacije pobednici su proglašeni onlajn putem. Manifestacijom je, kao organizator, dodaje, prezadovoljan. Kaže da je i dosta uzoraka stiglo i posle zatvaranja konkursa, te da su morali da odbiju nekoliko stotina proizvođača.

"Najvažnije je što primećujemo napredak u kvalitetu kod proizvođača, rakijska scena se polako menja, to su sve bolje i bolje rakije i destilati. Veliki uticaj na tu promenu ima i naša fejsbuk grupa "Rakija i rakijaši (original)" u kojoj svi oni razmenjuju iskustva, znanja i zajedno rade na podizanju ovog pića na viši nivo."

Ocenjeno preko 1.000 uzoraka!

Festival proglašava i najbolju hobi destileriju. Ove godine prvo mesto osvojio je Slobodan Senić iz Viševca kod Rače, drugoplasirani je Dragi Ivanović iz Blaca, dok je treće mesto odneo Boris Vuković iz Pančeva.

Šta je loza, a šta komovica? Pet stvari o rakiji pre pijenja

Inače, "Rakija i rakijaši" jedino je takmičenje koje dodeljuje nagradu najboljoj ženi proizvođaču u kategoriji "Dame rakijaši". Među vrlo kvalitetnim rakijama, prvo mesto dobila je šljivovica Anđe Spasojević iz Valjeva proizvedena 2012. godine sa ocenom 18,72.

Žiri je 20 dana radio na proceni i ocenjivanju više od 1.000 uzoraka.


Tagovi

Međunarodni festival rakije "Rakija i rakijaši" Dragoslav Čihović Šljivovica Rakija Dejan Mijailović Takmičenje


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.