Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita masline
  • 06.05.2021. 14:35

Maslinik: Zelenu masu ostavite na površini tla jer služi za malčiranje nasada

Poljoprivrednicima se savjetuje odraditi i folijarnu gnojidbu u ovom periodu, nakon završetka cvatnje i to sa nekim od vodootopivih đubriva, na bazi bora ili cinka jer se tako osigurava oplodnja maslina.

Foto: Blanka Kufner
  • 290
  • 8
  • 1

Prema preporukama stručnjaka iz Federalnog Agromediteranskog zavoda iz Mostara, trebalo bi izvršiti cijepljenje maslina u cilju izmjene postojećih sorti onim željenim u uzgoju. Kada se to radi u svrhu razmnožavanja maslina, za podlogu se najčešće upotrebljava mastrinka (lat. Olea oleaster). Isto tako i u slučaju mehaničkog oštećenja grana ili kod sanitarnog reza već oštećenih, cijepljenjem pod koru, formira se nova krošnja. 

Prema riječima dr.sc. Mire Barbarića, u period pune vegetacije kada je cvijet razvijen vrijeme je odgovarajuće za izvođenje ovih radnji. Veoma je važno da kod cijepljenja ili navrtanja pribor koji se koristi, tačnije nož za cijepljenje bude čist kako ne bi došlo do prijenosa nekih patogenih organizama. Dezinfekcija se uglavnom obavlja alkoholom.

Kada je u pitanju suzbijanje korova, ono se izvodi upotrebom herbicida ili košenjem korovskih vrsta. U tom slučaju, obavezno je pridržavati se pravila održavanja vatre na otvorenom, kod iznošenja korovne mase na mjesto spaljivanja. 

Aktivni maslinov moljac i buha !

Pored navedenih mjera, moguće je ostaviti i svježu, zelenu masu na površini zemljišta, u nasadu koja služi u svrhu malčiranja. Na taj način se smanjuje isparavanje vode iz zemljišta. U nekim slučajevima, peti mjesec zna biti sušan, bez padavina pa bi bilo dobro obaviti i zalijevanje, manjim zalivnim normama.

Poljoprivrednicima se savjetuje odraditi i folijarnu gnojidbu u ovom periodu, nakon završetka cvatnje i to sa nekim od vodootopivih đubriva, na bazi bora ili cinka jer se tako osigurava oplodnja maslina. Koja će se formulacija upotrijebiti ovisi i od proizvođača i od procentualnog udjela pomenutih elemenata. Prije samog izvođenja, neophodno je obratiti pažnju i na čistoću sapnice raspršivača kako bi tretman bio što efikasniji. Čistoća sapnica je od velikog značaja i kod zaštite masline.

U ovom proljećnom mjesecu stručnjaci savjetuju i da se odradi zaštita nasada od maslinovog moljca (lat. Prays oleellus), jednog od ekonomski najznačajnijih štetnika masline, koji ima tri generacije. 

Cijepljenje ili navrtanje maslina - kako i kada napraviti

Moljac zapreda i izgriza cvjetove i plodove dok na listovima formira hodnike, objašnjava diplomirani agronom Marija Prlić. Preporučuje da se zaštita obavi sredstvima aktivne materije dimetoat, diazinon. Biološki insekticid poput Bacillus thuringiensis var. Berliner subsp. Kurstak, primjenjuje se kad se insekt nalazi u fazi ličinke.

Druga značajna štetočina sa kojom se uzgajivači sada susreću je maslinova buha (lat. Dacus oleae) koja napada cvijet, te plod i isto ima tri generacije. Gubici su različiti jer nije svake godine isti intenzitete njenog javljanja. Zaštita se izvodi sa preparatima na bazi aktivnih tvari kao i kod pojave maslinova moljaca. Kod redovitog pojavljivanja maslinove buhe važno je ukloniti zaražene grančice i spaliti ih.

Prilikom primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama kao i preporukama agronoma.


Tagovi

Zaštita maslina Maslinici Cijepljenje maslina Dezinfekcija Vodootopiva đubriva Maslinov moljac Maslinova buha


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.