Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • zaštita maslina
  • 11.07.2021. 16:10

Maslinik: Pratite maslinovu muhu, visoke temperature pogoduju masovnoj pojavi

Kada je riječ o folijarnoj gnojidbi, ona se u ovom razdoblju obavlja primjenom vodotopivih gnojiva, u korist rasta sjemenke naspram mesa ploda.

Foto: Vedran Stapić
  • 85
  • 18
  • 0

Za sušne prilike uzgoja, uslijed klimatskih promjena kojima posljednjih godina svjedočimo, pitanje navodnjavanja ima veliki značaj. Ono se u sedmom mjesecu izvodi prema praćenju aktuelnih vremenskih prilika. Ako posjedujemo sustav za navodnjavanje, onda obroci zavise od tipa tla, tačnije njegove propusnosti za vodu, ali i od kapaciteta samog sustava. 

Prema stručnjacima Federalnog agromediteranskog zavoda, ukoliko na masliniku ne postoji sustav za navodnjavanje, mlade masline imaju potrebu za tri uzastopna zalijevanja u ovom periodu, sa količinom od 20 litara. One starije zahtjevaju dva navodnjavanja sa količinom od 50l, a one dugovječnije, recimo starije od 15 godina i više imaju potrebu i do dva navodnjavanja sa 200 litara.

"Kada je riječ o suzbijanju korova, ono se izvodi upotrebom herbicida ili košnjom. Ako se poljoprivrednici odluče da ih kose, važno je kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja, pridržavati se pravila održavanja vatre na otvorenom polju", savjetuje dr.sc. Miro Barbarić, napominjući da ukoliko je to moguće, ostave zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Napad maslinove muhe i leptira granotoča

Što se tiče folijarne gnojidbe, ona se u ovom razdoblju obavlja primjenom vodotopivih gnojiva, u korist rasta sjemenke naspram mesa ploda. Prema riječima Barbarića, pojedini plodovi sada i otpadaju. Razlog tome su oštećenja od štetnika, izražene suše ili nedostatak balansirane folijarne ishrane.

 Kako bi se to izbjeglo na karbonatnim zemljištima, gdje može doći do nedostatka kalija, a na crvenicama fosfora i kalcija, folijarna gnojidba mora biti balansirana i ravnomjerno raspoređena u vremenu. Tako ako se radi o nedostatku željeza, obavlja se svakih deset dana, a tretiranje se izvodi u ranim jutarnjim satima.

Upotreba drugih vodotopivih hranjiva i formulacija, ovisi od procentualnog učešća pojedinih elemenata, ali i od samog proizvođača. Ovdje isto tako treba obratiti pažnju na čistoću sapnica raspršivača, da bi aplikacija bila što uspješnija. Ona je važna i kod zaštite maslina hemijskim putem. 

Paunovo oko: Opasna bolest maslina - zaštitite ih na vrijeme

U ovom ljetnom mjesecu, zaštita nasada izvodi se i praćenjem pojave maslinove muhe (lat. Dacus oleae) koja ima tri do pet generacija, putem žutih ploča. 

"Radi se o štetniku ploda i ovisno od raspona temperatura, koje se kreću od 35 do 37°C, zavisi i intenzitet njene pojave", navodi mr.sc. Marija Prlić, ističući da je preventivu od pomenutog štetnika sada najbolje uraditi sredstvima na bazi aktivnih tvari fentiona, dimetoata, diazinona, triklofona, tetraklorvinfosa, te fosmetata. Prvo tretiranje obavlja se u srpnju pa onda u mjesecima koji slijede, obično u razmacima od 28 dana. 

Pored muhe, evidentirana je i pojava leptira granotoča (lat. Zeuzera pyrina), polovinom ovog mjeseca pa sve do rujna. 

Jako bitno da kod uništavanja tog štetnog insekta mehaničkim putem, uvlačenjem oštrog predmeta u hodnik gusjenice ili uštrcavanjem insekticida, voćarskim voskom zatvorimo ulaz u hodnik da ne bi došlo do daljnjih šteta na maslini. Kod intenzivnijeg napada, oštećeni dijelovi masline i grane, odstranjuju se rezidbom i spaljuju na za to previđenom mjestu, savjetuju stručnjaci. 

Redovno provođenje ljetne rezidbe

Ljetna rezidba je agrotehnička mjera koja zahtijeva odstranjivanje vodopija i izboja u zoni tla kod masline da bi se rasteretio usjev od potrebe za vodom, što čine ovi oblici mladih grana. Također, nakon iznosa se spaljuju, a vodopije koje se ostavljaju na primarnim granama kao rezerva za formiranje i očuvanje krošnje daju plod tek nakon tri do četiri godine starosti.     

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma.

Cijepljenje ili navrtanje maslina - kako i kada napraviti

Kako smo ranije pisali, za sušne prilike gospodarenja uslijed klimatskih promjena koje su posljednjih godina sve izraženije, pitanje podloge ima veliko značenje jer ona određuje kapacitet ožiljavanja, zonu ili dubinu glavnine korijena, afinitet prema određenim sortama, snagu porasta plemke, izdržljivost na sušu, osobine plodonošenja, vrijeme cvatnje i zriobe, količinu, veličinu i kvalitetu ploda, te stalnost roda.


Tagovi

Zaštita maslina Navodnjavanje maslina Ljetna rezidba Maslinova muha Malčiranje maslinika Cijepljenje maslina


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.