Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja malina
  • 27.02.2017. 12:00

Maline umesto rasadničarske proizvodnje

Milijan Babić, posle više od tri decenije, rešio je da odjavi svoj rasadnik i posveti se voćarstvu. Ovaj vredni domaćin sada gaji maline, ali u njegovom poljoprivrednom gazdinstvu mogu se pronaći i kivi, vinova loza, kao i razne vrste cveća.

Foto: Ilona / Pixabay
  • 3.110
  • 573
  • 0

Poljoprivreda je pravi dokaz da danas nije lako organizovati rentabilnu proizvodnju. Otežan plasman, skupa proizvodnja, smanjena kupovna moć, samo su neki od faktora koji umanjuju zaradu. Ni rasadničarska proizvodnja nije više unosan posao. Tako je domaćin Milijan Babić, iz sela Rvati, posle više od tri decenije odjavio svoj rasadnik.

“Odlučili smo da umesto rasadnika registrujemo poljoprivredno gazdinstvo u okviru kojeg može da se radi i nešto od rasadničarske proizvodnje. Mislim da se mi više nećemo baviti samo rasadničarskom proizvodnjom, možda posadimo nešto od ukrasnog drveća - magnoliju, lovor, višnje, ili nešto od žbunića" , započinje priču Milijan Babić.

Upornošću do prvog roda malina

Međutim, ovaj domaćin nije se u potpunosti odrekao poljoprivrede, nego se vredan i pun energije okrenuo - voćarstvu. Pored starog voćnjaka posađene su i maline.

“Maline smo rešili da zasadimo čisto za probu. Zasadili smo oko hiljadu sadnica malina, 2014. godine u rano proleće, ali te godine smo imali peh zbog poplave. Barem 90% malina se tada isušilo. Ali, posle poplave bili smo uporni i ponovo zasadili malinjak. Ranije smo sadili maline sorte vilamet, sada su to maline sorte miker. Prošle godine smo imali i prvi rod na ovom prostoru, koji smo uredili po svim standardima", ističe ovaj domaćin.

Rod solidan, prodaja dobra,

U malinjaku se primenjuje puna agrotehnika u pogledu obrade, prihrane, i zaštite. Prošle godine rod je već bio solidan i iznosio oko 300 kg. Vrhunski kvalitet plodova obezbeđen je redovnim zalivanjem kap po kap, a malina je zahvalna voćna vrsta.

Babići ističu da su se za maline odlučili najviše iz razloga jer je ona vrlo otporna voćka, koja cveta u maju, te za nju ne postoji opasnost od promrzavanja cveta i ploda.

"Čitav rod smo obrali i direktno pakovali u plastične posude od po 300 grama, 500 grama i kilogram, na kojima je stajala deklaracija o roku trajanja. Maline su jako bogate hranljivim materijama i jako zdrave, tako da se sve proda. U suprotnom, malina se zamrzne i koristi se preko zime, tako da je ima cele godine" , objašnjava Babić.

Loza, kivi i cveće u plasteniku

Prvi plodovi trebalo bi da budu zreli početkom juna, a Babić ove godine očekuje veći rod. Razmišlja i o širenju zasada. Pored malina, ovaj domaćin ima nešto loze i kivija, a u stakleniku gaji i cveće.

"Ukoliko se odlučimo na proširenje zasada, neće to biti neko veliko proširenje, zasadićemo još oko dve hiljade sadnica. Ovih dana, dok je još zima, više se orjentišemo na sobno cveće, koje je aktuelno za osmi mart i to cveće uglavnom prodajemo na izložbama cveća. Tu su uglavnom difenbahije, bendžamin, hibiskus, kroton, zimska hrizantema, Tako da na taj način koristimo prostor gde smo nekada radili proizvodnju repromaterijala za rasadnik", zaključuje Milijan Babić.

Foto: Ilona / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Kivi (aktinidija)

Kivi (aktinidija)

Sinonim: - | Engleski naziv: Kiwifruit | Latinski naziv: Actinidia deliciosa L.

Kivi (aktinidija) je višegodišnja listopadna biljka puzavica, dugih letorasta na kojim su spiralno raspoređeni veliki tamnozeleni listovi. Izgledom je slična vinovoj lozi.... Više [+]

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Tagovi

Maline Uzgoj Malina Rasadnik Rasadničarska proizvodnja Domaćinstvo Babić Cveće Kivi Vinova Loza


Autorka

Mirjana Stepic

Više [+]

Mirjana je diplomirani novinar, dete sa sela i entuzijasta u duši. Novinarstvom se bavi od 2008.godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P