Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja maline
  • 25.12.2016. 15:00

Malinari u problemu - niska cijena i pad izvoza

Izvoz smrznute maline iz BiH u deset mjeseci ove godine iznosi oko 49,9 miliona KM, što je manje za oko 100.000 KM od ukupnog izvoza u prošloj godini.

Foto: Pixabay/couleur
  • 3.211
  • 159
  • 0

Niska cijena i pad otkupa, problem je s kojim se susreću malinari. Naime, USAID/Sweden FARMA II projekat, u saradnji sa Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Savezom proizvođača jagodastog voća u Bosni i Hercegovini, organizirao je okrugli stol na temu "Stanje i perspektive proizvodnje i izvoza maline u BiH".

Izvoz smrznute maline iz BiH u deset mjeseci ove godine iznosi oko 49,9 miliona KM, što je manje za oko 100.000 KM od ukupnog izvoza u prošloj godini, te je posljednjih mjeseci zabilježen pad izvoza, pa je samo u septembru i oktobru izvoz pao za 34%. Razlog tome, kako je ocjenjeno, jeste pad potražnje na svjetskom tržištu, a ključne zemlje proizvođači ovog voća povećale su količine.

Podizati kvalitetu proizvoda

Na okruglom stolu razgovarano je i o proizvodnji maline i raspoloživim kapacitetima u BiH za otkup i plasman iste, te ukazano na ključne probleme sa aspekta otkupa, skladištenja, prerade i izvoza maline.

Na kraju izlaganja upriličena je diskusija i zaključeno je da je potrebna bolja koordinacija i saradnja svih aktera u lancu vrijednosti. Sa aspekta primarne proizvodnje, fokus mora biti na povećanju prinosa, jer tu postoji još dosta prostora za rast, te na podizanju kvaliteta proizvoda koji vodi ka olakšanom plasmanu robe po višoj cijeni. Istaknute su i mogućnosti koje donosi certifikacija proizvodnje (organska proizvodnja, Global G.A.P.), ali i očekivanje da će u kratkom roku standardi biti obavezni.

S obzirom na trend rasta proizvodnje, zaključeno je da se hitno mora stimulisati proširenje rashladnih kapaciteta, kako ne bismo došli u situaciju da malina propada, kao što se desilo ove godine sa kornišonima. Date su procjene da bi u narednoj godini moglo doći do scenarija po kojem bi 5.000 tona maline ostalo neotkupljeno.

Jedan od razloga za takvo stanje je i taj što je zbog visoke otkupne cijene malina iz BiH ove godine nekonkurentna na svjetskom tržištu, što se najbolje vidi na izvozu u zadnja 3 mjeseca. U ovakvim okolnostima, izvoznici nemaju sredstava za dalje širenje kapaciteta i povećanje otkupnih količina.

Veći poticaji za malinu

Dogovoren je zajednički nastup prema institucijama vlasti, pogotovo u vezi sa formiranjem zahtjeva da se proizvodnja i prerada malina uvrste u program poticajnih mjera u nivou u kojem to ovaj sektor zaslužuje. Naglašeno je da izvoz u vrijednosti 50 miliona KM, te zapošljavanje oko 50.000-60.000 ljudi (proizvođača, berača i sektoru prerade) nameću potrebu da se ovom sektoru hitno pokloni znatno veća pažnja, navode iz Vanjskotrgovinske komore.

Okrugli stol organiziran je s ciljem da se otvori dijalog između ključnih aktera u proizvodnji i preradi malina u Bosni i Hercegovini, u očekivanju naredne godine koja nosi brojne izazove.

Foto: Pixabay/couleur


Tagovi

Malinari Niska cijena Pad izvoza Hladnjače


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.