Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 22.03.2016. 10:30

Malinari spremni ulaze u novu sezonu

Da bi poljoprivredni proizvođači, tačnije malinari i uzgajivači bobičastog i jagodičastog voća spremni i informisani ušli u novu poljoprivrednu sezonu pobrinula se vodeća kompanija iz ove oblasti Frutti Funghi u suradnji sa Institutom za voćarstvo PPF-a Sarajevo ispred kojeg se poljoprivrednicima obratio renomirani stručnjak iz ove oblasti mr. Adnan Maličević.

  • 1.217
  • 326
  • 0

Početak poljoprivredne sezone poljoprivrednike je iz zimske pauze izveo na polja kako bi započeli sa radovima na imanjima i oranicama. Jako je važno pravilno pripremiti zemljište i na vrijeme obaviti agromeliorativne zahvate prije početka sjetve.

Educirani proizvođači bobičastog voća

Zimski period je bilo pravo vrijeme da poljoprivrednici nakratko sjednu u klupe i edukuju se kada je u pitanju određena poljoprivredna proizvodnja. Kako mnogi ističu, informisan i obrazovan poljoprivrednik je već pola uspjeha u proizvodnji. Da bi poljoprivredni proizvođači, tačnije malinari i uzgajivači bobičastog i jagodičastog voća spremni i informisani ušli u novu poljoprivrednu sezonu pobrinula se vodeća kompanija iz ove oblasti Frutti Funghi u suradnji sa Institutom za voćarstvo PPF-a Sarajevo, ispred kojeg se poljoprivrednicima obratio renomirani stručnjak iz ove oblasti mr. Adnan Maličević.

Interes poljoprivrednika je bio ogroman tako da je i sala Kulturnog centra u Visokom bila premala za sve poljoprivrednike koji su došli iz više Općina sa prostora srednje Bosne. Posjećenost je bila velika, što je za pohvalu i stiče se dojam da poljoprivrednici ozbiljno shvataju edukativna predavanja i polako se razvija svijest o važnosti informacija, naročito onih edukativnog karaktera. Na samom uvodu Maličević je istakao da je malinarstvo strateška poljoprivredna grana u BiH, a to pokazuju i neki statistički podaci koji kažu da je BiH već ušla u top 5 zemalja proizvođača u Europi, a sa proizvodnjom od 11.000 tona godišnje BiH je postala respektabilan faktor i na svjetskom tržištu.

Mnogo korisnih savjeta za voćare

Vrlo decidno i na razumljiv način Maličević je prenio mnogo korisnih informacija i savjeta uzgajivačima malina koji nisu krili zadovoljstvo nakon predavanja. Prvi dio predavanja odnosio se na savjetovanje uzgajivača maline sorte Polka, a zatim i za sorte Miker, Vilamet i Tulamin.

Također, korisne savjete su dobili i svi uzgajivači alpske jagode koja postaje ekonomski sve interesantnija za uzgoj. Priprema malinjaka, sadnja novih sadnica, postavljanje greda i vezivanje su bile uvodne teme. Važan i poseban dio predavanja je bio posvećen pravilnom đubrenju i prihrani, te korištenju zaštitnih sredstva. Iz iskustva i poznavanja ove problematike Maličević navodi da mnogi poljoprivrednici ne poznavajući poterebe maline za određenim hranivima i nepostojeće analize tla bukvalno "bacaju pare" jer dodaju đubriva i hranjiva, a da ne znaju šta je to što je potrebno tlu i biljci. Da do toga ne bi došlo, poljoprivrednici su imali priliku da saznaju za šta je potreban određeni element u zemljištu i kada primjenjivati đubriva, naročito iz formulacije NPK đubriva.

Vrlo je važno da se zna da je (N) azot potreban biljci prilikom porasta i razvoja lišča. (P) fosfor za razvoj korijena i upravo je sada period kada se aplicira u zemlju, (K) kalij je izuzetno potreban prilikom formiranja plodova i u periodu berbe. Ovi elementi u zemlji nisu sami dovoljni, stoga pravilna upotreba određenih sredstava u obliku kompleksa sa dodatkom (Mg) magnezija i (S) sumpora je vrlo važna, a najbolje rješenje je YaraMila kompleks koji sadrži sve potrebne navedene elemente. Također, osvrćući se na očekivanja u ovoj sezoni Maličević je naglasio i upozorio da se očekuje izuzetno sušna godina i stoga posebnu pažnju treba posvetiti formiranju zaštitnih mreža preko malinjaka i suzbijanju nametnika poput pauka i grinja. Svim prisutnim poljoprivrednicima dodjeljeni su materijali u kojima se nalazi plan ishrane i zaštite maline za svaku sortu posebno.

Sve proizvedeno će se otkupiti

Svakako, ono što je poljoprivrednike najviše interesovalo pored edukativnog programa jeste otkup i cijena otkupa maline. Prije predavanja poljoprivrednici, od kojih su gotovo svi i kooperanti kompanije Frutti Funghi, su obaviješteni da je otkup zagarantovan i da će se sve što se proizvede i kupiti. Cijena otkupa na početku i tokom sezone varira, pa će po i dosadašnjoj praksi biti formirana konačna na kraju sezone i berbe. Također svi registorvani poljoprivrednici su obavješteni da prijave svoju proizvodnju za 2016. godinu do 31.03. u općinskim službama nadležnim za prijavu.


Tagovi

Sezona Zemljište Sjetva Poljoprivredna proizvodnja Frutti Funghi Adnan Maličević BiH Savjet Đubrenje Prihrana NPK đubriva YaraMila Sorta Otkup Cijena Prijava


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.