Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 16.07.2019. 16:00

Malinari postigli dogovor o otkupnoj ceni i odustali od štrajka glađu

Malinari posle višečasovnog razgovora s najvećim hladnjačarom i izvoznikom ovog voća u Srbiji postigli dogovor. Ceo rod će biti plaćen po poslednjoj otkupnoj ceni, a od naredne sedmice cena će za svaku sortu maline biti uvećana za 10 do 15 dinara.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 604
  • 62
  • 0

Asocijacija malinara Srbije postigla je dogovor s jednim od najvećih hladnjačara i izvoznika maline Stanić, oko cene maline i načina otkupa. Ovim potpisivanjem od strane predstavnika hladnjača Stanić, članovi Asocijacije su zamrzli najavljeni štrajk glađu, koji je bio zakazan za 16. jul u 5 minuta do 12.

U Požegi je u ponedeljak veče posredstvom Ministarstva poljoprivrede održan sastanak predstavnika Asocijacije malinara Srbije i hladnjače Stanić. Sastanak je trajao duboko u noć i posle skoro četvoročasovnog razgovora, dogovoreno je nekoliko značajnih stavki za cenu i otkup maline.

Konačna otkupna cena maline u toku naredne nedelje

Dobrivoje Radović, predsednik Asocijacije malinara Srbije i koji je direktno pregovarao oko uslova je rekao da je trenutna postojeća akontna cena po kilogramu maline za vilamet 145 dinara, za fertodi malinu 155 dinara i za miker 165 dinara.

"Nama je posebno smetalo što su otkupljivači maline hteli da cena maline ostane koju su pre desetak dana plaćali po 130 ili 140 dinara, ostane na tome. Uz naše insistiranje Stanić je pristao da te cene nisu konačne i da će se konačna otkupna cena doneti u toku naredne nedelje s minimalnim povećanjem po kilogramu za svaki sortiment od 10 do 15 dinara," kaže Radović.

Dogovoreno je, da kako je pojasnio sve otkupljene količine budu isplaćene po poslednjoj formiranoj ceni. "Tu su malo teži išli pregovori, jer su nam predstavnici Stanić hladnjače uporno govorili da oni nemaju ugovorene poslove. Pored toga, tražili smo da klasiranje maline ne može da radi svako, već onaj ko je stručan. I to je prihvaćeno," rekao je Dobrivoje Radović.

Radović: Malinari ne dozvolite da otkupna cena maline bude niža

On je još dodao i apelovao na sve proizvođače malina da ne dozvole da otkupna cena maline po kilogramu bude niža od ove koja je dogovorena s najvećim otkupljivačem i izvoznikom maline.

Posle ovog održan je i sastanak Upravnog odbora Asocijacije gde je doneta odluka o zamrzavanju najavljenog štrajka za 16. jul.

"Naša Asocijacija broji 58 udruženja iz cele Srbije. Bili smo potpuno nezadovoljni otkupnom cenom, pa su se proizvođači u Moravičkom i Zlatiborskom okrugu, članovi naše Asocijacije, dogovorili za štrajk glađu. U Arilju, Ivanjici, Užicu i Požegi bila je najniža otkupna cena. Znamo da je cena malina na jugu Srbije bila od 150 do 170 dinara, u Kosjeriću i do 190 dinara, a ovde, gde je centar uzgoja, najjeftinija. Da nam nisu izašli u susret i sastali se s nama, mi bismo stupili u štrajk glađu i to po dva člana iz svakog udruženja svakog dana. Takođe, blokirali bismo hladnjače, jer ne želimo da barikadama na putevima ugrožavamo nedužne građane", rekao je Radović.

Malinari traže smenu ministra trgovine Rasima Ljajića

Dobrivoje Radović je zahvalan učešćem predstavnika Ministarstva poljoprivrede kao medijatora na ovom sastanku, ali je nezadovoljan postupcima Ministarstva trgovine.

"Zbog toga mi i dalje ostajemo pri našem zahtevu, a to je smena ministra Rasima Ljajića, koji uopšte ne odgovara na naše zahteve", dodao je predsednik Asocijacije malinara Srbije.

Proizvođači maline takođe smatraju da je prethodna cena bila veoma niska, s obzirom na to da je ove godine malina pretrpela velike štete. Proletos je bilo velikog mraza i dosta snega, koji su desetkovali malinjake. Zatim, stručna radna grupa formirana pri Vladi Srbije ocenjuje da će rod maline biti za oko 50 manji nego prošle godine. Pored mraza i snega, glavni razlog naglog sušenje malina u celoj zapadnoj Srbiji su moguće bolesti didimela ili rak korena, ali i neredovno primenjivanje agrotehničkih mera. Oni proizvođači, naročito manji, koji su vodili računa o svim agrotehničkim merama ipak zadovoljno trljaju ruke zbog roda i cene maline.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Tagovi

Malina Cena maline Dobrivoje Radović Asocijacija malinara Srbije Hladnjačari Stanić


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.