Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj maline
  • 12.06.2019. 14:00

Malinari: Od cene zavisi da li će biti berbe

Sezona berbe maline trebalo bi da počne za 10 do 15 dana u brdskim predelima. Voćari sa strepnjom čekaju cenu, koju će otkupljivači ponuditi, jer od nje zavisi da li će uopšte brati malinu ove godine.

Foto: Biljana Nenković
  • 1.867
  • 238
  • 0

Sezona berbe maline trebalo bi da počne za 10 do 15 dana u brdskim predelima. Otkupljivači su nedavno ponudili cenu od 100 dinara po kilogramu. 

Pre samo dva meseca nije izgledalo da će biti problema, jer je na sastanku u Vladi, na kome su učestvovali i predstavnici malinara potvrđena proizvođačka cena malina od 139,3 dinara po kilogramu za ona područja u kojima je prinos nekih osam tona po hektaru, dok je cena malina za prinos od 10 do 12 tona po hektaru 110,9 dinara.

Na najavu cene od 100 dinara reagovao je i predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina Srbije Dobrivoje Radović rekavši da je takva cena neprihvatljiva.

Otkupljivači ponudili cenu maline od 100 dinara

Malinari ne brinu za ovogodišnji rod 

Predrag Savić iz Donjih Leskovica na obroncima Povlena ne brine za ovogodišnji rod i kvalitet maline u svojim zasadima. Kaže da su i kod suseda malinjaci u dobrom stanju, ali voćari sa nevericom iščekuju cenu za početak sezone.

Savić kaže da ukoliko cena bude niža da je neće brati i da ne zna šta će biti narednih godina. "Smanjićemo površine, radna snaga je skupa. Nešto ćemo drugo raditi, a šta videćemo", kaže Predrag Savić, iz Donjih Leskovica kod Valjeva.

Njegov komšija Momir Ranković kaže za RTS da je realna cena 180, koja donosi zaradu od 40 dinara. "Do berbe košta 140 dinara, bez zasada, bez da je ogradim, da je popršćem, da sve sredim kako treba 140 dinara. Znači, malina bi trebalo, realna cena neka da bude 180 dinara. Ako bude niža, neću brati. Poprskaću Totalom sve."

Prinosi maline manji i do 70 odsto 

U valjevskom kraju ima malinjaka u kojima će prinos biti manji i do 70 odsto zbog loših vremenskih prilika u prethodnoj sezoni. Đorđe Sovilj, stručnjak za voćarstvo Poljoprivredne stručne službe Valjevo kaže da su mnogi proizvođači, nezadovoljni cenom, izgubili volju u proizvodnju maline, tako da su odustali od mera posle berbe koje su veoma bitne u proizvodnji.

"To se pre svega odnosi na podizanje novih izdanaka, suzbijanje korovskih biljaka i zaštitu protiv gljivičnih bolesti, grinja i insekata posle berbe. Posledica toga je trenutno stanje u malinjacima, gde je broj rodnih grančica po izdancima dosta niži nego prethodnih godina", objašnjava Sovilj.

Nema sezonskih radnika u Arilju 

Proizvođač iz ariljskog sela Trešnjevica Milan Radojičić kaže za Danas da ukoliko se nešto ne promeni da će u roku od 10 do 15 dana pozvati sve proizvođače da ne idu u berbu, jer nema svrhe. "Ako ne oberemo koštaće i nas, ali će još više koštati hladnjačare jer neće imati šta da otkupe," ističe Radojičić, iz Udruženja Vilamet.

Proizvođači malina u Srbiji imaju problem ne samo sa vremenskim uslovima, kišom i snegom koji su ove godine prepolovili rod, već i sa nedostatkom radne snage. Radojičić kaže da su malinari u problemu jer je radnika sve manje.

"Ljudi traže 3.000 dinara za dan, ali čak ni za taj novac ih nema dovoljno. Nekada je u Arilju po sezoni bilo i do 10.000 i 12.000 berača, a sada ako bude i pola od toga biće dobro," ističe Radojičić.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Malina Cena maline Berba Voćari Predrag Savić Momir Ranković Đorđe Sovilj


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P