Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nezadovoljstvo proizvođača maline
  • 31.05.2018. 08:00

Malinari najavili proteste i blokadu puta Nova Varoš - Prijepolje

Proizvođači maline iz zapadne Srbije će ove sezone svoje nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene iskazati protestima i pre nego što počne berba. Za 2. jun je zakazana blokada magistralnog puta Nova Varoš - Prijepolje, a ako dogovora ne bude spremni su da radikalizuju proteste.

Foto: Novosti / D.Karadarević
  • 5.476
  • 676
  • 0

Proizvođači maline iz zapadne Srbije su, za subotu 2. jun najavili proteste, na kojima će blokadom magistralnog puta Nova Varoš - Prijepolje iskazati nezadovoljstvo zbog niske otkupne cene tog voća. Kako prenose Novosti, ukoliko ne bude postignut dogovor sa vlasnicima hladnjača o iznosu otkupne cene za rod iz predstojeće berbe, ovi protesti će biti nastavljeni i u drugim krajevima Srbije.

Ove sezone protesti i dogovor pre berbe

Pojedini otkupljivači u ovom trenutku, nude cenu od 100-120 dinara za kilogram maline, dok većina pokušava da uspostavi takozvane dnevne cene 60-100 din/kg, koje se mogu menjati tokom predaje "crvenog zlata". Prema rečima predsednice skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica - Slađane Stanković, prošle godine su ona i drugi malinari ušli u proteste ušli tokom berbe, verujući da će se pomoću ministarstava poljoprivrede i trgovine naći neko rešenje. Međutim, kako Stankovićeva naglašava to se nije dogodilo, pa ove sezone proizvođači neće čekati berbu, nego se sve mora rešiti tokom narednih nekoliko dana. Ona napominje da su im pojedini hladnjačari nudili cenu od 100-120 din/kg, ali ima i onih koji predlažu "dnevne cene" sa kojima prosek predatog roda ne bi premašio iznos od 120 dinara po kilogramu maline.

Malinari: Cena ispod 1,5 evra po kilogramu neprihvatljiva

Malinari su uz pomoć agronoma izračunali da cena proizvodnje jednog kilograma maline iznosi od 1-1,25 evra, što znači da bi se oni po okončanju berbe našli u dugovima. Slađana Stanković ističe da je svaki iznos ispod 1,5 evra je neprihvatljiv, pa će zato užički proizvođači maline, 2. juna, zajedno sa Udruženjem "Limska dolina" blokirati pomenuti saobraćajnicu, a istog dana će na mirne proteste izaći i proizvođači iz valjevskog kraja u mestu Moravci. Ona dodaje da bez utvrđene cene, proizvođači nemaju računicu da plaćaju armiju sezonskih radnika za koje treba izdvojiti od 2.000-3.000 dinara dnevno, a neće moći da pokriju ni dugove za preuzeto đubrivo i hemiju.

Ministarstvo da isprati otkup i prepakivanje maline

Proizvođači iz zapadne Srbije tvdre da ništa ne traže od države i poreskih obveznika. Dovoljno je,kako ističu, da Ministarstvo trgovine isprati otkup i prepakivanje maline, te da da se uputi u cene. Tako će se lako utvrditi, da 7-8 monopolista zarađuje na štetu desetina hiljada proizvođačkih porodica. Prema izjavama malinara, hladnjačari uvoze i reeksportuju malinu sa strane, dodajući da u Srbiji postoji hiperprodukcija zbog koje je cena niska. Oni kažu da se lane pokazalo, ne samo da nema viška maline, već da je prinos bio gotovo dvostruko manji nego inače. To je dovoljan pokazatelj za nadležne, da blagovremeno reaguju i sačuvaju najjači srpski poljoprivredni brend.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Malina Malinari Cena Protesti Nova Varoš Prijepolje Užice Slađana Stanković Otkupljivači Hladnjačari


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.