Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cena maline
  • 03.07.2017. 18:00

Malinari hoće sastanak sa Vučićem i Brnabićevom

Proizvođači maline su na današnjem sastanku sa ministrima poljoprivrede i trgovine tražili da o problemima u vezi s cenom maline razgovaraju s predsednikom Vučićem i premijerkom Brnabić. Kako tvrde realna cena je 200 din/kg, dok ministar Nedimović napominje da cenu diktira tržište.

Foto: Coleour / Pixabay
  • 5.006
  • 290
  • 0

Na današnjem sastanku sa ministrima poljoprivrede i trgovine Srbije Branislavom Nedimovićem i Rasimom Ljajićem proizvođači malina zatražili su sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Kako kažu malinari, tema tog sastanka bilo bi rešavanje problema nastalih zbog niske otkupne cene maline.

Malinari: Realna cena maline 200 din/kg

Kako prenosi Blic, proizvođači malina su još jednom zatražili da nadležne institucije i država pokažu da su "jači od monopola i kriminala". Predsednik "Asocijacije malinara Srbije" Dobrivoje Radović istakao je da proizvođači zahtevaju da se tržište otvori, umesto da njime neko diriguje. Prema njegovoj i oceni drugih proizvođača realna cena maline bi trebalo da bude oko 200 din/kg.

Tenzije se malo smirile

Ministar Branislav Nedimović je nakon ovog sastanka rekao da je veći optimista kada je reč o pronalaženju rešenja nego što je bio posle prethodnih susreta sa proizvođačima i hladnjačarima. On je dodao da se sada nije razgovaralo tonom kojim se pričalo ranije.

Nedimović: Cenu maline određuje tržište

Nedimović je obećao da će preneti molbe proizvođača predsedniku Vučiću i premijerki Brnabić u cilju razvoja i opstanka malinarstva. On je takođe napomenuo da će biti provereni svi navodi koji su izneseni na sastanku jer nadležne institucije na to obavezuje vrednost izvoza malina od 270 miliona evra. Ministar poljoprivrede je na kraju napomenuo da tržište određuje cenu maline, dodavši da nadležne institucije treba da spreče eventualne poremećaje na njemu.

Foto: Coleour / Pixabay


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Blic


Tagovi

Malina Cena Ministarstvo poljoprivrede Malinari Otkup Cena Aleksandar Vučić Branislav Nedimović Ana Brnabić Rasim Ljajić Hladnjačari Dobrivoje Radović Asocijacija malinara Srbije


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u