Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 16.07.2021. 14:00

Malina: U RS još nije postignut dogovor oko visine otkupne cijene?!

Rod maline u 2021. manji je u prosjeku za trećinu, u poređenju sa prinosima iz ranijih godina, procjene su proizvođača, ali je zato kvalitet voća izuzetno dobar. 

Foto: Bigstockphoto/Ashtray
  • 2.000
  • 452
  • 0

Iako je berba maline i na području opština u srednjem Podrinju uveliko u toku, ipak proizvođači te voćne vrste ubrane plodove predaju hladnjačarima i otkupljivačima "na slijepo" zato što još uvijek nije objavljena visina otkupne cijene. 

Iz Udruženja malinara Bratunca, Milića i Srebrenice "Vilamet" kažu da je otkupna cijena poznata u zemljama u okruženju, konkretno u Srbiji gdje iznosi u prosjeku oko sedam KM za jedan kilogram, a u Federaciji BiH kreće se u rasponu od 6,5 do 7,5 KM/kg i da je jedino u RS nepoznata, iako je već pola berbe prošlo. 

"Otkupljivači iz susjedstva nude 6,5 KM za jedan kilogram maline i plaćaju odmah pri preuzimanju. Nismo tu ponudu prihvatili, a ukoliko naši ne budu plaćali po cijeni koja je u okruženju, u idućoj sezoni ćemo je prodavati samo onima koji nastupe sa najboljom ponudom", izjavio je za BL Portal predsjednik Upravnog odbora "Vilameta", Ivan Stojanović.

Prema njegovim riječima, od slijedeće godine očekuje se da bude u funkciji novi granični prelaz za promet robe, odnosno, preko mosta "Bratoljub" pa vjeruje da će to omogućiti malinarima da svoj proizvod prodaju pa optimalnoj cijeni i po uslovima koji će se znati odmah po početku berbe. 

Njen uzgoj sve više postaje porodični biznis

Rod maline u 2021. manji je u prosjeku za trećinu, u poređenju sa prinosima iz ranijih godina, procjene su proizvođača, ali je zato kvalitet voća izuzetno dobar. 

U "Vilametu" smatraju da veće cijene neće dovesti do toga da se povećaju površine pod ovom voćnom vrstom iz razloga što nedostaju radnici za poslove u zasadima, ali i zato što uzgoj malina u tom kraju sve više postaje porodični posao, tačnije površina malinjaka biće uslovljena brojem članova domaćinstva koji će raditi u njemu. 

Takođe, u pojedinim dijelovima bratunčake lokalne samouprave nedavni grad nanio je veliku štetu uzgajivačima, čije se razmjere još uvijek procjenjuju.

Malina: Stari problemi i nezadovoljstvo premijama i ove sezone?

Kako smo ranije pisali, proizvođači maline iz Bratunca, Srebrenice i Milića početkom godine izrazili su nezadovoljstvo povodom visine premije za prošlogodišnji rod tog voća, a za koju je najavljeno da bi trebala da iznosi 0,10 KM za jedan kilogram. 

Stojanović je svojevremeno izjavio kako su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarastva i vodoprivrede Republike Srpske potvrdili da je u 2020. godini bila dobra cijena za navedenu jagodastu vrstu, ali da ipak kod određivanja visine potpornih sredstava treba uzeti u razmatranje i to da su prinosi bili značajno umanjeni.  

"Na području regije Birač, gdje i jeste njena najveća proizvodnja, lokalne samouprave ne izdvajaju podsticaje za malinare što uzrokuje nerentabilnost uzgoja, ali i smanjenje broja i intenziteta zasada ovog voća, a u krajnjem slučaju i cjelokupne proizvodnje", zaključio je predsjednik Upravnog odbora "Vilameta".


Tagovi

Berba maline Cijena maline Prinosi maline Zasadi maline Površina malinjaka Kvalitet voća


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.