Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčer
  • 09.09.2018. 19:00

Malčiranje mladog zasada oraha malčerom ispred traktora

Kada se malčer nalazi ispred samog traktora, vozaču je za izvođenje radnje potrebno mnogo manje napora.

Foto: YouTube/Screenshoot
  • 1.431
  • 94
  • 0

Puno je prednosti malčiranja voćnjaka, u ovom slučaju mladog zasada oraha, kada je na traktor postavljena prednja hidraulika sa kardanom, te se malčer na taj način nalazi ispred traktora. No, postoje i eventualne prepreke. 

Prednji položaj malčera pri malčiranju omogućava višestruko bolju preglednost pri izvođenju samog agrotehničkog zahvata, te značajno olakšava rad iz kabine. Nema potrebe okretati se iza, kako bi definisali udaljenost malčera od voćaka. Česta je situacija na terenu da voćnjaci (voćke u redovima) baš i nisu u savršenoj liniji, pa je pri upravljanju traktorom često potrebno približavanje (ili udaljavanje) od samih voćaka. To zahteva dodatan napor vozača, jer je neophodno često okretanje iza samog traktora, kako bi se utvrdilo koliko blizu (ili daleko) ide malčer od voćke. 

Potrebno je mnogo manje napora

Kada se malčer nalazi ispred samog traktora, vozaču je za izvođenje radnje potrebno mnogo manje napora. Korekcija položaja malčera izvodi se vrlo lako, s obzirom na to da je mašina "povezana" sa prednjim delom traktora, koji je mnogo bliže prednjim zakretnim točkovima, te se stoga upravljanje malčerom obavlja sa lakoćom i vrlo velikom preciznošću. U slučaju traktora koji ima servo volan ista radnja postaje "mačji kašalj".

Priloženi video najbolje demonstrira preciznost obrade voćnjaka malčerom ulaskom u prostor unutar reda sa jedne i sa druge strane, ostavljajući vrlo mali deo trave oko same voćke. Uz činjenice da je posao malčiranja izuzetno lakši i precizniji kada je malčer postavljen na prednji hidraulik traktora, dodatna mogućnost koja se u toj situaciji nudi je priključivanje dodatne mašine na zadnju hidraulika. To omogućava dodatne uštede u vremenu koje je potrebno za obradu voćnjak - i do 40% koristeći dve mašine. U videu se prikazuje "vožnja" u kombinaciji malčer-atomizer kao i malčer-freza za obradu voćnjaka unutar redova, između voćaka. 

Agrotehnička mera: Freziranje u mladom voćnjaku

Korišćenjem prednjeg hidraulika štedi se vreme potrebno za malčiranje voćnjaka, s obzirom na to da se ista radnja uvek obavlja "usput" - dok se koristi atomizer ili dok se obavlja frezirnje prostora oko voćaka u kom se vrši prihrana đubrivima.  

Dva izazova pri ovakvom malčiranju 

Postoje dve realne prepreke, ili bolje rečeno, dva izazova, u korišćenju malčera ispred traktora. Prvi je onaj finansijski - često se dogodi da većina kupaca traktora već potroši više novca od planiranog na kupovinu nove mašine, pa se teško odlučuju na dodatnu investiciju koja nije beznačajna (od 5.000 do 7.000 evra - kombinacija prednji hidraulik i kardan). 

Drugi izazov je taj da je u poziciji malčera ispred traktora, u situacijama kad se malčira u suvim periodima, potrebno nešto češće održavanje vazdušnog filtera i hladnjaka, s obzirom na to da u traktor ulazi dosta prašine, koja nastaje radom malčera. 

Taj problem je do sada prepoznao jedan jedini proizvođač traktora, koji nudi opciju reverzibilnog ventilatora na hladnjaku (ventilator se određeno vreme vrti u jednom smeru - recimo "usisava" vazduh na hladnjak, a u sledećem intervalu menja smer te "duva" vazduh na hladnjak - hladeći ga i usput izduvava svu prašinu). 

Rad malčera ispred traktora pogledajte u videu: 


Tagovi

Malčer Malčiranje voćnjaka Atomizer Freza


Autor

Tomi Haha

Više [+]

Agropreduzetnik koji brine o sopstvenim zasadima, a uz to obavlja i usluge održavanja tuđih voćnjaka, koji su još lepši kroz objektiv video kamere, koju zajedno sa svojom suprugom Ivanom koristi za izradu promotivnih video materijala.