Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita u voćnjaku
  • 20.11.2022. 07:30

Mahovine i lišajevi iscrpljuju i uništavaju voćna stabla - kako ih ukloniti?

Često se javljaju na starim voćnjacima ili u područjima s visokom vlažnošću. Nekoliko je metoda za uklanjanje mahovina i lišajeva

Foto: Maja Celing Celić
  • 301
  • 35
  • 0

Mahovine i lišajevi mogu prekriti voćna stabla, ali neće dovesti do njihovog direktnog propadanja. Vremenom ih iscrpljuju, usporavaju rast, smanjuju rodnost i dovode do odumiranja voćaka. Na njihovoj površini se zadržavaju spore gljivica koje su odgovorne za nastanak biljnih bolesti, a odlični su kao stanište štetnih insekata.

Uklonite ih u periodu mirovanja stabala

Za dobre rezultate uklanjanja potrebno je da taj posao obavimo u periodu mirovanja, a to je kasna jesen kada opadne lišće, zimi i rano proljeće prije kretanja vegetacije. Kada se radovi obave u periodu bubrenja pupoljaka to može dovesti do njihovog propadanja, ali i cijelog stabla.

Javljaju se u starim zapuštenim voćnjacima ili tamo gdje su uzgajane vrste pretrpjele određen stres. Njihovo prisustvo se često vezuje za područja pored rijeka, jezera i potoka i tamo gdje je podzemna voda visoka.

Više je razloga za pojavu

Jedna od metoda je četkanje

Kada se radi o manjim prekrivenim površinama izvodi se četkanje uz pomoć žičane četke, noža, špatule, drvene lopatice. Ispod stabla se stavlja najlonska folija kako bi sakupili materijal koji otpada. Najbolje je postupak obaviti prije krečenja kojim ćemo dezinfikovati površinu kore.

Kada i kako obaviti krečenje stabala voća?

Kada su zahvaćene zone male, možemo uraditi postupak krečnim mlijekom, koji se priprema kada se 1 kg kreča rastvori u 10 l vode.

Za pripremu pet postotnog rastvora željeznog sulfata potrebno 0,5 kg je u 10 l vode. Sedmicu dana poslije tretiranja, mahovine i lišajevi se sasuše i otpadnu. Na kraju ih očetkajte.

Koriste se razni premazi. Jeftino sredstvo možete i sami pripremiti kada u 10 l vode prokuhamo 1 kg soli, 2 kg drvenog pepela, sitno naribana dva sapuna za veš i prelijemo s 10 l vode. To se prokuha, ohladi i koristi se za premazivanje.

Može se upotrijebiti i 1:8 rastvor oksalne kiseline. Tretiranje ne sprovoditi često, jer može oštetiti koru.


Tagovi

Mahovine Lišajevi Zaštita voćaka Četkanje kore


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.