Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba krušaka
  • 09.07.2019. 12:00

Ljetnja rezidba krušaka – osnova za dobar rod u narednoj godini

Posljednjih godina velika većina uzgajivača krušaka ne odlučuje se na ljetnju rezidbu. Razlozi su višestruki – od niske otkupne cijene, vremenskih nepogoda, manjka radnika, do visoke cijene rezidbe. Zbog manjka kvalitetnih rezača cijena je porasla pa je trenutno dnevnica 80 KM, odnosno, oko 40 evra.

Foto: Bojan Kecman
  • 388
  • 39
  • 0

Zašto je ljetnja rezidba krušaka važna? Najjednostavnije rečeno, sa njom se omogućava visok stepen diferencijacije rodnih pupoljaka za narednu godinu jer se odstranjivanjem ljetorasta koji su izrasli iz rezova u zimskoj rezidbi, spriječava divljanje stabla, čuvaju se hranjljive materije i mikroelementi koji su neophodni za prelazak lisnog u generativni pupoljak. Izvodi se od juna pa do početka avgusta.

Smanjuje se bujnost stabala

U slučajevima vlažnijih ljeta stabla divljaju zbog viška vode, naročito ako su na podlozi divlje kruške. Zato se ljetnjom rezidbom prekida njihov rast, odnosno, smanjuje bujnost. Važno je da, nakon rezidbe, stabla budu sa otvorenom krošnjom, prozračna, bez bujnih ljetorasta, tj. vodopija koje crpe snagu. Ako se rezidba ne odradi, u toku jedne vegetacije, u slučaju ljeta sa padavinama, ljetorasti mogu da narastu više od dva metra. Važno je napomenuti i da je borba protiv bolesti i štetočina lakša, naročito protiv kruškine buve.

Krenula i kruškina buva? Kako je spriječiti?

Utvrđeno je da se napad buve može smanjiti za 70% ako je urađena rezidba jer odrasla jedinka jaja najviše polaže na vrhovima novih mladara.

Bez alternativnog plodonošenja

Ljetnja rezidba krušaka ustvari predstavlja korekciju zimske rezidbe poslije koje je sljedeća zimska rezidba mnogo brža pa se, sa novčane strane gledajući, isplati voćarima jer će se rezači duže zadržavati na stablima u zimskoj rezidbi. Ako se uradi, efekti su brojni. Najvažniji je što će rod biti konstantan, tj. voćka neće ući u alternativno plodonošenje.

Proces je jednostavan. Vrši se izolacija provodnice, otklanjaju se vodopije iz unutrašnjosti krošnje i grane nastale iz rezova na skeletnim i manjim bočnim granama. Važno je da nema visokih grana koje ulaze u unutrašnjost krošnje, zasjenjuju plodove i crpe hranjljive materije plodovima na stablu. Takođe se odstranjuju sve grane ispod mjesta na kojem počinje grananje stabla.

Zalamati, a ne rezati grane

Kako se otklanjaju grane? Najbolje je vršiti ručno zalamanje grana, a ne rezati makazama. U tom slučaju brže se formira kalusno tkivo na mjestu loma, teže ulaze bakterije, gljivice ili virusi u stablo, ali zato sporije dolazi do rasta novih grana. Kada se grane otklanjaju makazama, što ide malo brže, glatki rezovi su pogodniji za ulazak parazita i brže rastu nove grane. Ko ima bujna stabla lakše mu je da radi sa makazama, ali se može desiti da, u slučaju toplije i vlažnije jeseni, opet dođe do formiranja nove vodopije. U svakom slučaju, biće manja i ostaće više hranjljivih materija za formiranje rodnog pupa za narednu vegetaciju.

Kvalitetniji i krupniji plodovi

Imajte na umu da se na svakoj sorti treba uraditi ljetnja rezidba. Većina stabala u voćnjacima u BiH je na podlozi divlje kruške koja, sa viškom padavina, naprosto buja. Nakon obavljene zimske rezidbe koja onda mora biti jaka, na ljeto iste godine, dolazi do jakog obrastanja stabla vodopijama i ljetorastima. Samo ako se uradi ljetnja rezidba bujnost se može kontrolisati. Osim toga, plodovi koji su u krošnji biće kvalitetniji i krupniji jer će im ostati više hranjljivih materija za rast, a što je najvažnije, omogućava se rod za narednu godinu.

Ljetnu rezidbu voćnjaka najbolje obaviti do kraja jula

Trenutno, proizvodnja krušaka bilježi pad unazad nekoliko godina, zbog niske otkupne cijene, slabog kvaliteta plodova i povećanja troškova zaštite od bolesti i štetočina. Jedno od rješenja jeste da se povećanjem prinosa po hektaru amortizuju navedeni faktori. Za to je ključna – ljetnja rezidba.


Povezana biljna vrsta

Kruška

Kruška

Sinonim: - | Engleski naziv: Pear | Latinski naziv: Pyrus communis L.

Kruške pripadaju porodici ruža (Rosaceae) i srodne su jabukama i dunjama. S obzirom da postoji oko hiljadu sorti, razlikujemo ih po veličini, obliku, boji, okusu kao i dužini... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ljetnja rezidba Vodopije Ljetorasti Alternativno plodonošenje Zalamanje grana Uzgoj kruške Kruška


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.