Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • ZOZP
  • 28.10.2020. 17:00

Limun s Etne i Pampepato iz Ternija noviteti na popisu ZOZP-a

Pri uzgoju limuna s Etne koristi se posebna tehnika, stara više od dva stoljeća dok božićni kolač koji se pravi na cijelom području pokrajine Terni sadrži specifične sastojke.

Foto: Facebook/Limone dell'Etna-Marchio geografico collettivo
  • 82
  • 122
  • 0

Europska komisija odobrila je zahtjeve za uključivanje dva talijanska proizvoda u Registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), a to su voće Limone dell'Etne te kolač Pampepato di Terni.

Limone dell'Etne, kao što mu i ime kaže je limun koji se uzgaja uzduž obalnog područja između Jonskog mora i planine Etne. Naziv se smije primjenjivati samo za kultivare Femminello i Monachello koji pripadaju botaničkoj vrsti Citrus limon (L.) Burm.

Njegova prepoznata kvaliteta može se pripisati činjenici da se on razvija i dozrijeva u okruženju koje je vrlo specifično u pogledu tla i klimatskih uvjeta. Riječ je o vulkanskim tlima tipičnima za područja u blizini Etne i klimom koja je blaga zahvaljujući utjecaju mora.

Posebna tehnika uzgoja

Također, lokalni proizvođači koriste određenu tehniku uzgoja koja se prenosi s koljena na koljeno već više od dva stoljeća. Riječ je o posebnom načinu proizvodnje naziva forzatura, što znači prisiljavanje ili secca, što znači suh.

Proizvodi s oznakom geografskog porijekla postižu dvostruko veću prodajnu vrijednost

Ovom se tehnikom stablo prisiljava na cvjetanje ljeti i davanje plodova u razdoblju od maja do septembra sljedeće godine. Također, u junu i julu se ne provodi navodnjavanje, čime se izaziva stres u stablu.

Sadržava esencijalna ulja visoke aromatične kvalitete (Foto: Europska komisija)

Nakon tog razdoblja postupno se povećava natapanje i potiče gnojidba dušikom, čime se stablo budi iz prisilne letargije te dolazi do druge cvatnje koja će uroditi plodom sljedeće godine. Plodovi dobiveni primjenom te tehnike nazivaju se verdelli.

Bogat citralom, manganom i stroncijem

Kada je riječ o značajkama kvalitete, epikarp ovog limuna je bogat uljnim žlijezdama i sadržava esencijalna ulja visoke aromatične kvalitete. Njegov karakterističan okus ističe se zahvaljujući citralu, kojeg u njemu ima više nego u onom koji se uzgaja u drugim područjima.

Osim toga, istraživanja su pokazala da ima visoku koncentraciju mangana i stroncija zbog posebne vrste tla, uglavnom vulkanskog zahvaljujući blizini Etne, kao i zbog sastava bazaltnih stijena.

Novi proizvodi zaštićeni geografskom oznakom: Turski kesten, mađarski šaran i sicilijanski sir

Zanimljivo je kako se plodovima čija klasa, veličina, oblik, masa ili boja kore odstupa od propisanih, dodjeljuje ZOZP, ali se mogu upotrebljavati isključivo za prerađivanje, pod uvjetom da su u skladu sa posebnim parametrima kvalitete koji se odnose na sok i udio esencijalnih ulja. Dakle, takvi se plodovi ne smiju prodavati krajnjim potrošačima kao svježe voće.

ZOZP dobio i poznati božićni kolač

Poznati talijanski božićni kolačPampepato di Terni ili Panpepato di Terni koji je također dobio ZOZP peče se u pećnici, a izrađuje od orašastih plodova, čokolade, grožđica, kandiranog voća, nezaslađenog kakaa u prahu, meda, kave, začina i brašna.

Aromatični Panpepato di Terni (Foto: Facebook/Centro Italiano di Cultura dell'Università Statale di Mariupol)

Tamnosmeđe je boje, ima oblik kupole, a na površini su vidljivi orašasti plodovi. Kada se jede, isprva se osjeti okus čokolade s blagim naznakama začina, a zatim postupno okus orašastih plodova i kandiranog voća. Na kraju dolazi puni okus čokolade i začina, a posebno cimeta, muškatnog oraščića i papra.

Područje njegove proizvodnje obuhvaća cijelo područje pokrajine Terni te općine Massa Martana, Marsciano, Todi, Fratta Todina, Montecastello di Vibio i Deruta u pokrajini Perugia.

Na konferenciji "Taste of Europe", BiH predstavlja visočko suho meso

Podsjećamo, na poziv italijanskog Saveza ONAS - Udruženje mesoprerađivača "VIPS" iz Visokog 18. oktobra predstavilo je sve svoje suhomesnate proizvode i stalo rame uz rame sa kolegama iz zemalja koje imaju na stotine zaštićenih nacionalnih proizvoda.


Tagovi

Limone dell'Etna Uzgoj limuna Zaštićena oznaka Italija ZOZP Europska komisija Panpepato di Terni


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.