Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagode
  • 17.08.2022. 16:30

Letnja sadnja jagoda: Dobro pripremljeno zemljište i navodnjavanje

Najbolje ih je saditi kada je vreme oblačno, a pripremljeno zemljište umereno vlažno.

Foto: Depositphotos/photographee.eu
  • 286
  • 53
  • 0

Jagoda se može saditi tokom cele godine i kada to spoljni uslovi ne dozvoljavaju. Od vremena sadnje u znatnoj meri zavise rodnost i kvalitet plodova, ne samo u prvoj godini nego i u kasnijim godinama. Podizanje zasada jagode na PE foliji uglavnom podrazumeva sadnju tokom leta, mada se ona može obavljati i u jesen i tokom proleća, navodi stručnjak za voćarstvo Poljoprivredno stručne službe Loznica Veljko Stepanović.

Ukoliko ne želimo da zasad donese rod u godini sadnje onda se mogu koristi živići kategorije A i istu obaviti do 20. avgusta. Prva serija cvetova, koja se pojavi nakon sadnje "frigo" živića, mora da se ukloni. Bokor će se dobro razviti za narednu vegetaciju, ušteda se ostvaruje na ceni živića i u količini vode za zalivanje. Generalno za letnju  je najbolje koristiti "frigo" sadnice određene kategorije, ali i kontejnerske pokazuju odlične rezultate jer zahvaljujući njihovoj ukorenjenosti u hranljivom supstratu daju visok procenat prijema nakon sadnje i brže stupaju u rod.

Prednost letnje sadnje

Za uspeh letnje sadnje od velike važnosti je obezbeđenost dovoljnim količinama vode, kako za zalivanje neposredno posle, tako i za redovna zalivanja tokom vegetacije. Tada se treba držati pravila da ranije posađeni živiči, sredinom jula, daju veći prinos u narednoj godini jer imaju više vremena da se razviju, ukorene, obrazuju više cvetnih pupoljaka u odnosu na kasnije, krajem avgusta posađene, napominje Stepanović.

Sadnja jagoda u avgustu - berba u maju

Međutim, kako je ranije za Agroklub rekao Vlado Šomoši iz Bača, sada zasašene mogu da osiguraju dobar rod na proleće, dok prolećna sadnja daje znatno manji prinos.

"Prednost letnje je puna rodnost u narednoj godini, ranije posađena sadnica daće na proleće daleko veći prinos. U zavisnosti od sorte jedan bokor, odnosno jedna biljka može da da od 600 do 900 grama ploda", kaže naš Šomoši.

Sadnicu pregledati, saditi po oblačnom vremenu

Živići jagode koji se koriste treba da su garantovano zdravi, sortno čisti i da potiču sa selekcionisanih matičnih biljaka. Frigo sadnice je potrebno aklimatizovati pre stavljenja u zemljište najmanje 15 do 20 sati u promajnoj senovitoj prostoriji ili podrumu. Posle dužeg transporta i neposredno po vađenju iz hladnjače potrebno je osvežiti sadnicu prskanjem sa vodom uz dodatak nekog biostimulatora.

Cilj ovog tretmana je pospešivanje prijema i porasta biljaka. Svaki živić treba pojedinačno pregledati: da nema eventualnih oštećenja centralnog pupoljka, lišća ili korenovog sistema. Lišće koje je oštećeno, sasušeno i staro, treba odstraniti, a suve žile skratiti do svežeg dela. Dan uoči sadnje poželjno je uključiti sistem i izvršti navodnjavanje zemljišta sa oko 30 l/m2. Najbolje ih je saditi kada je vreme oblačno, a pripremljeno zemljište umereno vlažno.

Kvalitetna sadnja podrazumeva postavljanje biljke na određenu dubinu, do visine korenovog vrata, pravilan raspored žilica u zemlji i dobar kontakt korena sa zemljom. Pri sadnji jagode na PE foliji posebna pažnja mora se posvetiti dobrom sabijanju zemljišta, dobrom zalivanju, i što manjim oštećenjima folije. Koren se ne skraćuje pre sadnje nego prilikom, ističe loznički stručnjak.

Važne tehnike

Tehnika sađena je sledeća: živić se postavlja na sadno mesto, zatim levom rukom uhvati nadzemni deo biljke, a desnom se pomoću račvaste sadiljke obuhvati deo korena i povuče nadole da željenje dubine. Kada se ta dubina postigne, naglim trzajem sadiljkom ka dubini se vrši odsecanje savijenog dela korenovog sistema. Posle toga vrši sabijanje zemljišta obema rukama oko živića, a po završenoj sadnji uključuje se navodnjavanje.

Kontrola kvaliteta sadnje se obavlja tako što se živić uhvati palcem i kažiprstom za jedan list i povlači. Ako se list otkine onda je sadnja dobro izvedena, a ako se sadnica iščupa onda treba dodatno popraviti sadnju. Ako je dobra organizacija i dobro pripremljeno zemljište, jedan radnik može da posadi 1.500 do 2.000 živića dnevno, navodi Stepanović.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Sadnja jagoda Letnja sadnja Navodnjavanje Priprema zemljišta Tehnike sadnje Veljko Stepanović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃