Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 25.10.2018. 08:15

Kvalitet dunje odličan i ove godine

"Biljke su imale dosta sunčanih dana, pre svega u fazi sazrevanja. Stoga je i kvalitet ploda visok, što je jako važno za proizvodnju rakije", kaže Milan Balać iz Iriga.

Foto: Pixabay / Bru-nO
  • 175
  • 20
  • 0

Dunja je ove godine vrlo dobro rodila, čemu su se obradovali i voćari i proizvođači rakije, a berba je počela. Poznato je da je dunjevača jedna od najkvalitetnijih domaćih rakija. Zbog toga će i ove godine najveći deo ploda biti upotrebljen u ove svrhe. Ono što preostane, postaće kompot, marmelada, žele, voćna kašica ili će se naći u kolačima.

Visok kvalitet ploda

Berba leskovačke sorte počela je u ataru Iriga, sredinom oktobra, kao i svake godine. Plodovi su tada žuti, zreli i puni šećera. Milan Balać ovde ima zasad na 10 hektara. Kako kaže za Novosti, godina je bila povoljna za dunju: "Biljke su imale dosta sunčanih dana, pre svega u fazi sazrevanja. Stoga je i kvalitet ploda visok, što je jako važno za proizvodnju rakije. Na nekoliko parcela, različitog vremena sadnje, očekujem ukupno oko 50 tona ploda" 

Dodaje da će najveće količine otkupiti proizvođači rakije: "Od 100 kilograma vrhunske dunje dobije se, bez dodatka šećera, od osam do devet litara najkvalitetnije rakije".

Svi zadovoljni cenom 

Cena dunje kreće se od 35 do 50 dinara po kilogramu, u zavisnosti od kvaliteta. Njom su zadovoljni i voćari i rakijari, koji često unapred rezervišu potrebne količine. Ipak, da bi plod zadržao kvalitet, mora pažljivo da se bere. "Posao nije težak, plodovi se lako beru tako što se uvrnu i onda se pažljivo odlažu u gajbe, da se ne bi oštetili", objašnjava Zoran Dotlić, jedan od berača.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Dunja Dunjevača Rakija Leskovačka dunja Milan Balać Zoran Dotlić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]