Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gornje Podunavlje
  • 19.03.2018. 18:00

Kupusina: Jeleni obrali voće

Kupusinci vode bitku sa jelenima, jer ih svakodnevno od 50 do 100 ulazi u njihove voćnjake i nanosi veliku štetu.

Foto: 025 info
  • 1.248
  • 139
  • 0

Voćnjaci i povrtnjaci u Kupusini kraj Apatina uvek su bili bogati rodom, koji je stizao u sve delove bivše Jugoslavije. Poslednjih 10 godina imaju raznovrsne probleme, ali jedan od najvećih je - jelenska divljač. Naime, njihovu zemlju od rezervata prirode Gornje Podunavlje deli asfaltni put. Divljač se namnožila, pa u potrazi za hranom svakodnevno prelaze taj put.

U voćnjake zalazi od 50 do 100 jelena

Ove godine ostavili su pravu pustoš, prenosi portal 025 info, a mnogi meštani su pretrpeli štetu. Kako kaže Marija Molnar, desi se da u voćnjake zađe od 50 do 100 jelena, koji su teški oko 300 kilograma:

"U ovom voćnjaku imam 1.000 stabala, koja su tek sada zrela za dobro rađanje. Od njih toliko, oštećeno je bar 750. Sada će tako, sa oljuštenom korom, da boluju godinu, dve i da se osuše. Uz sve to, i breskve su izmrzle. Pitam se od čega ćemo da živimo".

Ograda se obnavlja po dva metra svake godine

Dodaje da je prošle godine bilo 10 vagona ajdareda, a ove veruje da će biti svega jedan. Slična je situacija i kod drugih domaćina, koji se slažu da je problem sa ogradom, koja je stara 40 godina. Obraćali su se nadležnima iz Vojvodinašuma, koji su im rekli da se godišnje popravlja dva metra ograde.  "Dužina ograde je 59 kilometara. Ako se menja dva metra godišnje, zar će zamena trajati narednih 28 godina?", pita se Marija.

Lovci kažu da se divljač namnožila, jer je na snazi zabrana lova. Kupusinci su tako odlučili da potraže drugi način da zaštite imovinu. Njih više od 300 piše peticiju upravljaču područja da se postavi nova ograda, a njih dvadesetak je pokrenulo i postupak za nadoknadu štete.


Tagovi

Kupusina Jelen Voće Marija Molnar Vojvodinašume


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.