Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 28.04.2022. 09:00

Kruškina mušica šiškarica napada plodiće, a izgleda da će biti šteta i od mraza

Zasadi krušaka nalaze se u fazi formiranih plodića ili skorog završetka cvjetanja. Registrovane su bolesti i štetočine, a po svemu sudeći, biće šteta i od nedavnih mrazeva.

Foto: Bojan Kecman
  • 230
  • 25
  • 0

Kombinacija toplog i hladnog vremena uz povećanu vlažnost i padavine, idealne su za pojavu bakteriozne plamenjače voćaka, Erwinia amylovora. I ove godine na kruškama se primjećuju simptomi ove bakterije na pojedinim lokalitetima u zapadnom i sjevernom dijelu Republike Srpske.

Napada sve dijelove voćaka

Već u precvjetavanju se primjećuje mrka boja cvjetova koji se suše, zaraza prelazi na listove koji takođe dobijaju crnu boju, suše se, ali ostaju na granama. Na kraju obolijevaju i mladari koji posmeđe, a zatim pocrne i uvenu. Uz sve to izgledaju kao da su zahvaćeni plamenom po čemu je bolest i dobila ime.

I plodići budu zahvaćeni bolešću jer se na njima stvaraju mrke, uzdužne, pjege koje mogu puknuti. Na kraju obolijeva i kora na ramenim granama iz koje se pojavljuje bakterijski eksudat koji se širi vjetrom, insektima i slično.

Preporučuje se prskanje bakarnim preparatima

Mjere suzbijanja nisu lake. Kada se pojave simptomi najviše se preporučuje rezidba zaraženih grana barem 30 centimetara ispod oboljelog mjesta, zatim prskanje bakarnim preparatima, u višestruko manjoj dozi u odnosu na zimska tretiranja stabala. Dovoljno je 100 ml na 100 litara vode, kako ne bi došlo do paleži listova i plodova.

Pomaže i Erwix

U posljednjih nekoliko godina, kao odlično sredstvo u borbi protiv ove bolesti pokazao se preparat Erwix, u dozi jednog litra u 100 litara vode. Njime se stabla mogu prskati odmah nakon rezidbe zaraženih dijelova stabla. Naravno, sve oboljele grane iznose se iz voćnjaka.

Nakon završetka vegetacije potrebno je obaviti tretmane bakrom, barem u dva navrata, do početka vegetacije, a zatim Erwixom prskati prije i tokom cvatnje te dva puta nakon cvatnje. Bolest napada i jabuku i dunju, a i za njih važe iste mjere borbe kao i kod krušaka.

Šiškarica napada zapuštene voćnjake

U zasadima krušaka u kojima se ne primjenjuju prskanja registrovani su simptomi napada štetnika Contarinia pyrivora – mušica šiškarica kruškinih plodova. Naročito je patogen prisutan u zasadima u kojima, osim primjene bakarnih sredstava i ulja, nema obrade zemljišta. Štetnik ima jednu generaciju godišnje.

Kruškina grinja i lisne uši prijete voćkama - kako ih suzbiti?

Ženka leti od marta i polaže jaja u cvjetne pupoljke iz kojih nakon pet - šest dana, izlaze larve koje se ubušuju i hrane tkivom tek zametnutih plodića. Larve su bijele boje. Šteta se ogleda u tome da plodići nabubre i izgledaju kao tikvice koji na kraju pocrne i otpadnu. Nakon mjesec dana larve napuštaju plodiće, odlaze u tlo gdje se, na dubini od nekoliko centimetara, pripremaju za zimski san.

Šteta je svake godine sve veća, ako nema tretmana u rano proljeće. Srećom, u ovoj godini, zbog hladnoća, nije registrovan veći broj napadnutih plodova.

Rutavu bubu privlači maslačak

Hladnije vrijeme omelo je i rutavu bubu, Tropinota hirta, da napravi veću štetu. Voćari koji nisu pokosili maslačak ispod stabala krušaka takođe nisu imali jači napad jer ova biljka privlači rutavu bubu.

Ne kosite maslačak jer privlači rutavu budu

Trenutno cvjetaju jabuka i aronija i može se očekivati napad, ako je maslačak pokošen. U voćnjacima u kojima nema rutave bube moguće je da se neposredno prije ili tokom cvjetanja upotrijebio neki insekticid i herbicid.

Ima šteta od mraza

Na terenu se takođe mogu primjetiti mrazni prstenovi na plodovima krušaka, naročito na Viljamovci i Abate Fetelu. Na lokalitetima gdje je voće ranije cvjetalo, u većini područja, ostaće roda, ali ima dosta plodova sa prstenovima, dok će se tek vidjeti da li ih ima u zasadima, u kojima još nije završeno cvjetanje.

Monilija: Sušenje voćnih stabala nemojte zamijeniti s oštećenjem od mraza

Prema svemu sudeći i na tim lokacijama biće šteta i od mraza jer je, u proteklih dana, registrovano nekoliko jutara praćenih mrazom. Prstenovani plodovi ne mogu da prođu kao prva klasa zbog čega postižu nižu cijenu na tržištu. U ovoj godini bolje su prošli zasadi u zapadnom dijelu RS dok se u sjevernom i sjeveroistočnom dijelu još ne zna kolika će biti šteta od mrazeva.


Povezana biljna vrsta

Maslačak

Maslačak

Engleski naziv: Dandelion | Latinski naziv: Taraxacum officinale Wiggers (sin. Leontodon taraxacum L.)

Maslačak je višegodišnja biljka visine 15 – 20 (25) cm. Korijen je vretenast i skraćuje se na kraju vegetacijske sezone. Stabljika je uspravna, šuplja i s bijelim mliječnim sokom.... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Mušica šiškarica Erwinia amylovora Mrazni prstenovi Rutava buba Erwix Bakterijski eksudat Maslačak


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.